Novosti

Društvo

Miksanje kostiju u Martijancu

Općina Martijanec u Varaždinskoj županiji najavljuje uređenje glavnoga trga i rekonstrukciju spomenika NOB-u. Franjo Habulin smatra da se takvom praksom nastavlja trend uništenja spomenika i rehabilitira fašizam, dok se ustaštvo prikazuje kao izraz domoljublja

Large intrigator  vitanovi%c4%86

Općina Martijanec u Varaždinskoj županiji najavljuje uređenje glavnoga trga i rekonstrukciju postojećeg spomenika NOB-u. Pojedini građani antifašističkih uvjerenja s varaždinskog područja ovaj projekt u Martijancu ocjenjuju kao revizionistički te se pribojavaju da vlasti namjeravaju simbolički pomiješati kosti antifašista i fašista.

S druge strane, općinski načelnik Dražen Levak (nezavisni s podrškom HDZ-a) rekonstrukciju smatra "izrazom domoljublja i načinom na koji bi se spriječile povijesne podjele u hrvatskom narodu". "Bit će to spomenik svim mještanima općine koji su se kroz povijest borili za opstojnost hrvatske nacionalne svijesti i državotvornost Hrvata na ovim područjima i pritom stradali na razne načine. Svi su oni htjeli Hrvatsku, bez obzira na ideološko-političke razlike", rekao je Levak.

Želeći saznati više, upit smo poslali na adresu Općine Martijanec, no odgovor nismo dobili. Na službenim stranicama općine je dokument koji se odnosi na buduću rekonstrukciju spomenika iz kojeg je jasno vidljiva intervencija u postojeći dizajn spomenika, upravo onako kako najavljuje načelnik.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin smatra da je ovakva praksa općinskih i gradskih vlasti nedopustiva jer se njome nastavlja trend uništenja spomenika NOB-u i rehabilitira fašizam, dok se ustaštvo prikazuje kao izraz domoljublja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više