Novosti

Intervju

Milan Mazalin: Hitna upomoć

Za razliku od prije pet godina, kad sam dnevno imao 40 do 50 pacijenata, danas je taj broj narastao na više od duplo. Naravno da je zbog toga brzina protoka pacijenata veća, duže se čeka na red, a kvaliteta pružanja usluge je manja. S godinama će taj pritisak postati još izraženiji

Wh6ayqy6ejr00rwjr82duve1jlu

Milan Mazalin (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Zašto su liječnici izloženi verbalnim napadima, a neki završavaju i s teškim povredama, kako se navodi u otvorenom pismu Hrvatske udruge bolničkih liječnika?

Nasilje je sve učestalije u svim segmentima života, od škola do sportskih terena, pa tako i u ordinacijama. Problem je što političari građanima obećavaju brda i doline, a onda im liječnici moraju objasniti da su mogućnosti zemlje ograničene, posebno u zdravstvenom sustavu. Zbog skupoće nisu sve usluge dostupne, a i premalo je liječnika, pa postojeći ne stignu obraditi potreban broj pacijenata dnevno. Pacijenti trebaju biti svjesni da zbog tih problema ne mogu sve riješiti u željenom trenutku. Također, obrazac nasilnog ponašanja je prisutan jer živimo u društvu u kojem se misli da je to jedini način postizanja nečeg, a da samozatajnost ne donosi ništa korisno. Iz svih tih razloga pacijenti su često nervozni i onda nastupaju napadački.

Tko obično ima napadački stav?

Verbalni napadi su svakodnevica koje kao liječnik doživljavam i od starijih i od mlađih pacijenata, bez obzira na razinu obrazovanja ili nešto drugo, pravila nema. Fizičke napade obično čine ovisnici, a bezobrazno se ponašaju, u smislu vrijeđanja i vikanja, bahate, razmažene i neodgojene osobe.

Liječnici smatraju da će se broj napada još više povećavati.

Za razliku od prije pet godina, kad sam dnevno imao 40 do 50 pacijenata, danas je taj broj narastao na više od duplo. Naravno da je zbog toga brzina protoka pacijenata veća, duže se čeka na red, a kvaliteta pružanja usluge je manja, jer se liječnici ne stignu duže posvetiti pacijentu. S godinama će taj pritisak postati još izraženiji, jer sve je više posla za opću medicinu, a broj liječnika je sve manji. Samim time će biti i više nezadovoljnih pacijenata, sukoba i neugodnosti.

Kako zaštititi liječnike?

Zaštita bolničkih liječnika u ovom trenutku je ipak bolja, jer imaju određene zaštitne službe, za razliku od liječnika koji su razmješteni u ambulantama izvan domova zdravlja. Moguće je postaviti zaštitare i u domove zdravlja, ali u pojedinim ambulantama je to teško, jer su dislocirane i to bi bio preskup poduhvat. Potrebno je educirati ljude kako bi znali koja su njihova prava i što mogu očekivati od današnjeg zdravstvenog sustava. Također, potrebno je povećati broj liječnika da bi mogli pružati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, čime bi došlo do rasterećenja sadašnjeg nagomilanog posla. Mislim da nema koristi od kažnjavanja ikoga, jer pacijenti nisu neugodni iz hira nego zbog postojećih problema. No smatram da je dobra inicijativa da se u Kazneni zakon uvede izmjena kojom se napad na liječnike tretira kao napad na službenu osobu, jer vjerujem da to pokazuje brigu društva o liječnicima.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više