Novosti

Politika

Milanović: Poručujem HOS-u da je ZDS nacistički pozdrav

Nakon polaganja vijenca državnog vrha na Mirogoju, povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Hrvatske još jednom je ponovio stav o pozdravu ZDS na odorama HOS-a, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković osudio zločinački režim NDH i našao razumijevanja za HOS, rekavši da je to "specifična situacija i osjetljivo pitanje"

Large zok

Josip Regović/PIXSELL (foto Državni vrh na Mirogoju)

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, na židovskom groblju na Mirogoju, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanici premijera Plenkovića, položili su zajednički vijenac.

Boris Milošević je izjavio da je "dužnost svih nas da podsjećamo na slobodu i jednakost svih ljudi, da podsjećamo na ustavne vrednote RH." Kazao je da je prije dva mjeseca bio u Varaždinu preko puta sinagoge gdje je predstavljena skulptura "K19" autora Zlatka Kopljara, koja je izrađena od cigli koje su izradili zarobljenici koncentracijskog logora Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata. Milošević se osvrnuo i na zakonsku zabranu ustaškog pozdrava ZDS i svih ustaških znakovlja.

- Ubijanje drugih i drugačijih nije bilo samo negdje daleko u Europi, već i na stratištima i na području Hrvatske, kao što je Jasenovac. Nema dileme da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški pozdrav koji je protuustavan. To opterećuje hrvatsko društvo i male zajednice kao što je židovska. Mislim da je dobro da mi političari razgovaramo o tome racionalno bez pokušaja skupljanja političkih poena - izjavio je potpredsjednik Vlade.

Predsjednik Zoran Milanović govorio je o nedavnom incidentu kad je napustio obilježavanje akcije Maslenica zbog natpisa ZDS na odorama HOS-ovaca. Ovom prilikom poručio je HOS-u da je ZDS nacistički pozdrav.

- To je molba, ja to ne mogu spriječiti. U svakoj situaciji ću pokazati jasan stav o tome - kazao je Milanović.

- Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego što se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći. Rat u Hrvatskoj je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i one emocionalne. Ovi izgovori da je to zapisano negdje su prihvaćanje greške. Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne države - rekao je Milanović.

Kada je riječ o pozdravu ZDS, Milanović je rekao da je o tome govorio vrlo jasno te da bi se držao koliko je više moguće njemačkog modela.-

- Ne može se doslovno prepisati, ali to je moguće u najvećoj mjeri oponašati - ocijenio je predsjednik.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izjavi za medije nakon polaganja vijenaca za žrtve Holokausta osudio je zločinački režim NDH.

- Osudit ću zločinački režim NDH. Sve ono što je na bilo koji način vezano uz ustaški režim, simbole, za to već i sada postoji zabrana. Slažem se da tu vrstu ikonografije i bilo kakvog slavljenja ustaškog režima treba zakonom regulirati i zabraniti. Mlade treba stalno podsjećati na zločine Holokausta - rekao je Jandroković.

Što se tiče simbola koji nose pripadnici HOS-a, Jandroković inzistira da je to specifična situacija, jer je riječ o oznakama postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu. Naglasio je da je za njega "osjetljivo pitanje" te da ne misli da "oni koji podržavaju i nose to znakovlje, posebno na obljetnicama, podržavaju ustaški režim i NDH."

- Bilo bi dobro da pronađemo konsenzus kako se na to referirati. Imamo polaznu osnovu koja je po meni doba, to je preporuka Vijeća kojeg je osnovala Vlada. Treba razdijeliti slavljenje i veličanje NDH, to treba zabraniti - izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vlada: Moramo spriječiti ponavljanje ekstremizma 

Vlada RH danas je objavila priopćenje povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

"Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju", piše u priopćenju.

“Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja”, navodi se u priopćenju Vlade.

“Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više