Novosti

Kratko & jasno

Milena Zajović: I policajcima je neugodno

Svako malo pojavljuju se svjedočanstva zviždača o tome da je i samim policajcima neugodno što na granicama tuku ljude u nevolji. Nažalost, mnogi od njih boje se gubitka posla ili ne vjeruju sistemu dovoljno da bi prijavili nezakonitosti, kaže novinarka i predsjednica udruge Are You Syrious?

Large intrigator  mini

(foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Kako komentirate "obveze i smjernice pol. službenicima" za tzv. odvraćanje migranata koje je zamjenik zapovjednika Postaje granične policije Bajakovo Zlatko Čačić poslao podređenima?

Nama koji se bavimo monitoringom nasilja na granicama te upute, nažalost, nisu novost - njihove posljedice svakodnevno vidimo u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori…. Ono što MUP naziva odvraćanjem zapravo je nelegalno protjerivanje osoba koje imaju pravo na traženje azila u RH, često uz primjenu ekstremne sile ili drugih oblika ponižavanja. Činjenica da se to pokušava sakriti od kamera govori nam da su i nalogodavci takvog postupanja itekako svjesni da se radi o nečemu što nije samo moralno i ljudsko dno, nego je protivno hrvatskom i međunarodnom pravu. Uputa da se odvraćanje što više disperzira dokazuje i da se ljude nelegalno izbacuje s teritorija RH izvan službenih graničnih prijelaza i procedura. Ne zaboravimo da je u jednom takvom "disperziranom" odvraćanju umrla šestogodišnja djevojčica Madina koja je, nažalost, samo dio crne statistike za koju nitko neće odgovarati.

Pošto je riječ o nedopuštenoj nasilnoj deportaciji, poštuje li MUP propise vlastite države?

MUP je zadnjih godina usavršio disciplinu pravnih i logičkih vratolomija u pokušaju da legitimizira nezakonita kolektivna protjerivanja. Često citiraju famozni članak 13 Zakonika o schengenskim granicama prema kojemu države članice trebaju obeshrabrivati neregularno prelaženje granica, a istovremeno ignoriraju članak 4 istog tog Zakonika kojim su eksplicitno zabranjena kolektivna protjerivanja ili onemogućavanje pristupa sustavu azila. Duboko vjerujem da nitko od hrvatskih policajaca nije ušao u službu kako bi kršio zakone vlastite države i tužno je što ih politika na to tjera. Svako malo pojavljuju se svjedočanstva zviždača o tome da je i samim policajcima neugodno što na granicama tuku ljude u nevolji. Nažalost, mnogi od njih boje se gubitka posla ili ne vjeruju sistemu dovoljno da bi prijavili nezakonitosti.

Policijski šef daje uputu i da se migrante ne maltretira "bespotrebno"?

Ta uputa možda je i najporazniji dio zapovijedi koje su procurile u javnost, jer potvrđuje da nasilje nad izbjeglicama na našim granicama uopće nije sankcionirano. Što znači da policajci jedni druge trebaju upozoriti ako vide da netko od kolega previše maltretira ljude? Zamislite da MUP na adrese građana RH pošalje dopis kojim nam savjetuje da upozorimo svojeg susjeda ako previše tuče ženu.

Da li su uvjetne kazne znakovita poruka policijskim službenicima da mogu i dalje kršiti hrvatske propise?

U cijeloj farsi s privremenom suspenzijom policajaca s tih snimki meni je najdraži dio koji je također procurio u javnost, da su policajci zaprijetili kako će i sami objaviti svoje snimke kojima će kompromitirati čitav zapovjedni lanac ako ih se ne razriješi krivice. S obzirom da su u međuvremenu već vraćeni na posao, bilo bi zanimljivo provjeriti kakve to snimke posjeduju i zašto ih se njihovi nadređeni boje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više