Novosti

Politika

Milošević: Napad na strane radnike školski primjer zločina iz mržnje

Na žalost, koliko god se rada i truda uloži u međunacionalno pomirenje, smirivanje tenzija, poruke dijaloga i tolerancije, negativne nacionalističke, rasističke, antisemitske i netolerantne pojave neće nestati, možemo ih smanjiti i potjerati na marginu društva, kaže potpredsjednik Vlade Boris Milošević, osuđujući napad na strane radnike tvrtke Rimac Automobili

Large milosevic

Boris Milošević (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević oštro je osudio napad na strane radnike tvrtke Rimac Automobili nazvavši ga sramnim i školskim primjerom zločina iz mržnje.

"U medijima je objavljeno da je nekoliko stranih radnika tvrtke Rimac Automobili napadnuto u centru grada. Policija trenutno provodi kriminalističko istraživanje i utvrđuje sve okolnosti događaja. Kako sad stvari izgledaju radi se o sramnom napadu na druge i drugačije, školski primjer zločina iz mržnje koji oštro osuđujem, napisao je Milošević na svom Facebooku.

„Prošli tjedan kad sam se vratio iz Vukovara gdje sam odao počast stradanju svim žrtvama dočekala me vijest o grafitima prepunim govora mržnje i poziva na ubijanje Srba i Milorada Pupovca na području Savskog Gaja i Remetinca. Tada sam napisao da je od grafita do nasilja mali korak. Na žalost, koliko god se rada i truda uloži u međunacionalno pomirenje, smirivanje tenzija, poruke dijaloga i tolerancije, negativne nacionalističke, rasističke, antisemitske i netolerantne pojave neće nestati, možemo ih smanjiti i potjerati na marginu društva. Brojni politički i van politički akteri će i dalje parazitirati na politikama mržnje.

Borba protiv zločina iz mržnje i govora mržnje na temelju rase, vjere, spola i seksualnosti jedan je od prioriteta u ovom mandatu Komisije na razini EU. Iz tog razloga je Komisija pokrenula inicijativu kojoj je cilj proširiti popis kaznenih djela u EU-u s prekograničnim elementima koji proizlaze iz prirode ili učinka takvih kaznenih djela ili iz posebne potrebe njihova zajedničkog suzbijanja. U taj popis bi se uvrstio govor mržnje i zločin iz mržnje.

Pratit ćemo razvoj te inicijative te uskladiti svoj pravni okvir u skladu s odlukama na razini Unije. Trenutno je Vlada Republike Hrvatske u procesu donošenja važnih nacionalnih dokumenata u području ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije. Prije svega tu mislim na Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, kao i Nacionalni plan za ravnopravnost spolova.

Mogu najaviti i da je Vlada Republike Hrvatske u procesu osnivanja Savjeta za ljudska prava, kao međuresornog tijela, koje bi Vladi Republici Hrvatske pomoglo u nastojanjima da što konstruktivnije i efikasnije prepozna, te reagira na nove izazove ljudskim pravima, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Nakon deset godina donesen je novi Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje te je osnovana Radna skupina s ciljem da se prati i adekvatno reagira na sve negativne tendencije koje se očituju kroz govor mržnje. Izuzetno je važna suradnja s civilnim društvom koje ima veliku ulogu u suzbijanju zločina iz mržnje, diskriminacije, kao i jačanje tolerancije u društvu.

Međutim, normativni okvir, kao i rad nacionalnih i evropskih institucija ne mogu biti zamjena za najučinkovitiji odgovor na ovaj važan problem. Taj odgovor je izgradnja društva solidarnosti i razumijevanja. Zadatak svakog od nas", napisao je Milošević na Facebooku čestitajući svim židovskim vjernicima Hanuku.

Rasistički napad osudio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, poručujući kako nasilje ne smije imati mjesto u Zagrebu.

"Oštro osuđujem rasistički napad na radnike Rimac Automobila. Nasilju ne smije biti mjesta u našem gradu, pogotovo ne onom motiviranom mržnjom prema onima koji su drukčiji, po bilo kojoj osnovi", napisao je Tomašević na svom Facebooku u nedjelju navečer. Napad na ljude zbog druge boje kože napad je na sve nas, dodao je.

"Zato očekujem da institucije što prije pronađu napadače i kazne ih za ovaj zločin iz mržnje. A Zagreb će, usprkos pojedincima koji mrze, ostati otvoren i gostoljubiv grad", poručio je gradonačelnik.

Poduzetnik i vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac objavio je jučer da je u petak navečer grupa mladih muškaraca fizički napala njegove strane kolege u centru Zagreba kod Hrvatskog narodnog kazališta. Grupa napadača prvo je imala rasističke ispade, a Rimčevi zaposlenici su pokušali izbjeći konflikt, ali su ih napadači dostigli i fizički napali. Rimac je priložio screenshot poruka s mobitela gdje je navedeno kako je jednoj osobi slomljen nos, a druga ima manji potres mozga. Policija utvrđuje okolnosti događaja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više