Novosti

Politika

Ministarstvo zdravstva šuti o kriterijima izbora povjerenstva o pobačaju

Od šest ginekologa, barem ih se četvero koristi prizivom savjesti, a jedina pravnica rado je viđena gošća radikalno konzervativne udruge U ime obitelji

M3dtu8h7nw6t76a6gbuza247pug

Povjerenstvo Ministarstva zdravstva većinom se sastoji od osoba koje ne priznaju ženska ljudska prava i slobodu žena na odlučivanje o vlastitom tijelu (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Nakon niza upita koje smo počeli slati još prošlog tjedna, Ministarstvo zdravstva nam je - i to tek nakon što smo se pozvali na zakonske odredbe - napokon odgovorilo na pitanje tko se nalazi u Povjerenstvu za izradu Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

‘Ministarstvo zdravstva nije osnovalo Radnu skupinu za izradu Zakona, već je osnovalo Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće’, stoji u odgovoru Ministarstva.

Kao što su se mnogi pribojavali, Povjerenstvo koje je Ministarstvo osnovalo po još uvijek nejasnim okolnostima i kriterijima, većinom se sastoji od osoba koje ne priznaju ženska ljudska prava i slobodu žena na odlučivanje o vlastitom tijelu. Naime, među deset članova povjerenstva nalazi se šest ginekologa, jedna pravnica, specijalistica socijalne medicine, neurologinja i psihijatar. Od tih šest ginekologa, četvero ih se sigurno koristi prizivom savjesti, kad je riječ o obavljanju pobačaja, a jedina pravnica iz Povjerenstva rado je viđena gošća radikalno konzervativne udruge U ime obitelji. Nije jasno što u povjerenstvu radi psihijatar čiji rad malo ima veze s pitanjem pobačaja, osim eventualno što je suautor knjige ‘Žalovanje’, što opet implicira određene ideološke pozadine samog zakona u pripremi. Jednako tako nije jasno čemu u Povjerenstvu neurologinja te specijalistica socijalne medicine.

Evo popisa:

Ante Čorušić, ginekolog

Ginekolog iz zagrebačkog KBC-a koji koristi priziv savjesti. Manje važno, Čorušić je nesuđeni ministar zdravstva u vladi Tihomira Oreškovića, a u posljednje vrijeme u medijima se pojavljivao kako bi diskreditirao izjave saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o nehumanom postupanju prema ženama u bolnicama.

Berivoj Mišković, ginekolog

Berivoj Mišković radi u bolnici Sveti Duh u kojoj svi ginekolozi koriste institute priziva savjesti.

Tanja Turudić, ginekologinja

I Tanja Turudić radi u bolnici Sveti Duh.

‘U povjerenstvu bi trebale sjediti stručne osobe koje su sposobne sagledati problematiku prekida trudnoće ne kao ideološko pitanje, već kao ljudsko pravo’

Marko Vulić, ginekolog

Marko Vulić radi u splitskom KBC-u kojem se tek jedna osoba ne priziva na savjest. Doktor Vulić nije ta osoba.

Zdravka Poljaković, neurologinja

Pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju KBC-a Zagreb. Nije jasno zbog čega se doktorica Poljaković našla na ovom spisu. Još uvijek čekamo odgovor Ministarstva zdravstva na ovo pitanje.

Darko Marčinko, psihijatar

Predsjednik Hrvatskog društva za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja eminentni je stručnjak, posebno na području depresije i samoubojstva.

Dinka Pavičić-Baldani, ginekologinja

Ginekologica koja radi u KBC Zagreb gdje se od 46 ginekologa, njih 38 koristi prizivom savjesti. Inače, vodi Odjel za medicinski pomognutu oplodnju na Zavodu za humanu reprodukciju. Također je predsjednica društva za humanu reprodukciju

‘Demokratska procedura, vladavina prava i nastojanje da građani kontroliraju rad vlasti nalažu transparentno pripremanje propisa i donošenje odluka’

Anica Čulo Margaletić, pravnica

Poznata je po tome što je u radnoj skupini koja je izradila Obiteljski zakon u kojem bračni par bez djece nije bio definiran kao obitelj. Pohađa predavanja radikalno konzervativne udruge U ime obitelji.

Mirna Erman-Vlahović, ginekologinja

Radi u osječkom KBC-u. Nije poznato koristi li institut priziva savjesti.

Urelija Rodin, specijalistica socijalne medicine

Specijalistica socijalne medicine s organizacijom zdravstvene zaštite. Nije jasno što ona radi u Povjerenstvu te prema kojim je kriterijima odabrana. Kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

U Povjerenstvo nije pozvana ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao ni predstavnici neke od brojnih udruga koje se bave reproduktivnim pravima i zdravljem žena.

- U Povjerenstvu bi trebale sjediti stručne osobe koje su sposobne sagledati problematiku prekida trudnoće ne kao ideološko pitanje, već kao ljudsko pravo, pravo žene na samoodređenje i privatnost te pravo na donošenje i prakticiranje odluka o vlastitom tijelu, a pored toga i u interesu zaštite reproduktivnog zdravlja pa i života žena. Stručne osobe su svakako pravnici/e, liječnici/e, psiholozi/ginje, ali i pripadnici i pripadnice civilnog društva koje rade na zagovaranju i prate razvoj događanja u zemljama u kojima je prekid trudnoće onemogućen i/ili otežan i koji/e nerijetko direktno rade sa ženama koje proživljavaju diskriminaciju i strah od društvene osude zbog (potencijalnog) prekida trudnoće. Stoga, u interesu svih nas je da u Povjerenstvu sjede kompetentni ljudi kako bi novi zakon omogućio ženama Hrvatske da u situaciji kada se odluče na prekid trudnoće, radi njima znanih razloga, pravo na isti mogu i ostvariti bez straha da će zbog toga biti ‘kažnjene’ i ‘stigmatizirane’ - rekla je za Novosti Marinella Matejčić iz Platforme za reproduktivna prava.

Iako smo zatražili i odgovore na pitanje o tome koji su bili kriteriji prilikom odabira članova i kad je Povjerenstvo započelo s radom, odgovore nismo dobili.

- Demokratska procedura, vladavina prava i nastojanje da građani kontroliraju rad vlasti nalažu transparentno pripremanje propisa i donošenje odluka kojima se utječe na prava i interese građana. Obaveza transparentnosti je tim veća što je problem ‘osjetljiviji’ u smislu da pogađa zdravstveni, psihološki, ekonomski i socijalni aspekt ličnosti - rekla je za Novosti bivša povjerenica za informiranje Anamarija Musa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više