Novosti

Kronika

Mистeриj рупe у кршу

Дa ли je рупa прoмjeрa двa мeтрa у мjeсту Букoвљe, кoje сe нaлaзи у мeђурjeчjу Mрeжницe и Koрaнe у Kaрлoвaчкoj жупaниjи, пoсљeдицa пoтрeсa или нeкe другe прирoднe пojaвe joш сe нe знa

Large bukovlje

Mini-krater u Bukovlju (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U mjestu Bukovlje s desne obale rijeke Mrežnice, u Općini Generalski stol u Karlovačkoj županiji, desetak metara od lokalnog seoskog puta, otvorila se rupa u zemlji. Većeg nevremena ili obilnijih kiša nije bilo pa je otvaranje ovakvog otvora u zemlji tim čudnije. Rupa je promjera dva metra kod otvora, dok se prema dolje širi. Dubina nije poznata. Lokalni dobrovoljni vatrogasci su je ogradili kako ne bi netko upao u nju.

Bukovlje se nalazi u međurječju Mrežnice i Korane, na tipičnom krškom području. U blizini je Barilović na rijeci Korani gdje ima nekoliko naselja sa stanovništvom srpske nacionalnosti. Od Bukovlja do Krnjaka je manje od desetak kilometara zračne linije. Radi se o teritoriju više općina, ali zlo, kako smo vidjeli u Sisačko-moslavačkoj županiji, ne poznaje administrativne granice.

Stanovnici osjećaju svojevrsni strah, pušu i na hladno, ne znaju je li se otvor u zemlji pojavio kao prirodna pojava ili kao moguća najava potresa kakav je zadesio Sisačko-moslavačku županiju. Možda je to posljedica izvođenja nedavnih građevinskih radova na izgradnji novog mosta preko Mrežnice između Zvečaja i Bukovlja? Da li zna o čemu se radi pitali smo i zamjenika župana Karlovačke županije iz redova srpske zajednice Mirka Martinovića.

- Razgovarao sam jutros sa Županijskim štabom Civilne zaštite po pitanju rupe nastale u naselju Bukovlje, općina Generalski stol. Što je uzrok nastanka rupe niti Štab za sada nema pravih saznanja niti odgovor. Da li je to posljedica potresa ili neke druge prirodne pojave još se ne zna. Rupa je prijavljena Nacionalnom stožeru, a geotehnička struka, koja trenutno ispituje slične rupe u Sisačko-moslavačkoj županiji, će ispitati i nastanak ove rupe. Za sada su ovakve rupe ograđene da ne bi došlo do većih nezgoda. Kada se bude imalo više konkretnih podataka, rekli su mi, Štab će o tome obavijestiti javnost - kazao je dožupan Martinović.

Da se nešto neobično događa u krškom podzemlju na području Karlovačke županije potvrdilo se još jednom ovih dana: u naselju Cvitovići koje spada pod Grad Slunj, pojavila se također jama širine tri i dubine više od jednog metra. Rupa je ograđena, a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je kazala da će stručnjaci uskoro ispitati zašto su nastala oba otvora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više