Novosti

Politika

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska reagirala na Košićeve prozivke

Dok sisački biskup tvrdi da su predstavnici SPC-a bojkotirali zajedničku molitvu za jedinstvo svih kršćana, iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske poručuju da sisački paroh nije dobio poziv na taj događaj

Ccamuz8862q6czczfqrcv5pmpja

Sisački biskup Vlado Košić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska reagirala je na najnoviji istup sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je prozvao sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve zbog navodnog odsustva volje za dijalogom.

Naime, iz Sisačke biskupije je u nedjelju poručeno da se predstavnici SPC-a nisu odazvali na Molitvenu osminu za jedinstvo svih kršćana koja je održana u Sisku. ‘Nažalost, svečanost je u subotu navečer u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku protekla bez predstavnika SPC-a, koji su, unatoč pozivu, bojkotirali zajedničku molitvu’, saopćili su iz Sisačke biskupije.

Naveli su sadržaje obraćanja predstavnika prisutnih vjeroispovijesti uz Košićevu konstataciju kako bi ‘već sada bilo lako postići to zajedništvo kada bi se iskreno, dobronamjerno, otvorena srca i bez skrivenih interesa tražilo volju Božju’. ‘No problemi su i danas prisutni jer izostaje ta iskrenost i vladaju zemaljski interesi među nama’, ustvrdio je Košić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ‘među istočnim crkvama nastavlja međusobno priznavanje autokefalnosti, odnosno samostalnosti nacionalnih crkava’.

‘Netko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nitko ni u srijedu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega mijenjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš povjerenik zvao. Ako su oni solidarni sa svojim vođama koji se služe lažima u odnosu prema nama, naš se ekumenski dijalog ne može nastaviti u iskrenosti i kršćanskoj ljubavi sve dok - rekao bih simbolično - Srbi usred Beograda ne postave spomenik Alojziju Stepincu jer je on spasio tisuće srpske djece u Drugom svjetskom ratu. Istinu treba priznati! Svakako nije kršćanski govoriti jedno, a misliti drugo, slikati se zajedno i grliti, a nastaviti širiti neistine o Katoličkoj Crkvi. Eto, to je na žalost naša situacija danas u Hrvatskoj’, poručio je tom prilikom Košić.

Na te je tvrdnje saopćenjem reagirala Zagrebačko-ljubljanska mitropolija SPC-a. ‘Ne ulazeći u sadržaj besede preuzvišenog biskupa niti u analizu stavova koji su u njoj izneti, a tiču se Pravoslavne crkve, njenog ustrojstva i kanonskog poretka, iako bismo imali šta reći, sa žaljenjem ne možemo a da ne ukažemo na neistinu koja je u pomenutom govoru izneta. Naime, mons. Košić kaže: ‘Netko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nitko ni u srijedu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega mijenjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš povjerenik zvao.’ Odgovor je jednostavan: sisački paroh nije dobio poziv, ni u pismenoj ni u usmenoj formi. Dakle, nije bilo razgovora sa ‘povjerenikom’ pa, samim tim, ni poziva’, navodi se u saopćenju.

‘Što se Kutine tiče, gde je domaćin bila Evangelička crkva, možemo samo da posvedočimo da je u pitanju nesporazum, zbog kojeg nam je iskreno žao, a ne svesna namera da se ne odazove pozivu, pogotovu što je reč o svešteniku koji je godinama usrdno učestvovao na ekumenskim molitvama i na svaki način doprinosio dijalogu, kako je u svoje vreme primećeno i na stranicama Glasa Koncila. Usput, taj nesporazum nema ama baš nikakve veze sa biskupom Košićem’ ističu u SPC-u.

‘Sve ovo nam i dalje nije dovoljno da razumemo iz koga izvora gospodin biskup Košić crpi potrebu i energiju za kontinuirano verbalno atakovanje na Srpsku pravoslavnu crkvu. Možda je zaista u pitanju ‘nesvakidašnje’ gostoljublje. Ili je ‘svakidašnje”, zaključuje se u saopćenju koje je potpisao prezviter Bogoljub Ostojić, sekretar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više