Novosti

Društvo

Mladi Osječani ne žele govor mržnje u svome gradu

Srbi marš sa Juga 2 – grafit je koji već godinama stoji na zgradi pokraj ulaza u Osnovnu školu Tina Ujevića u Osijeku. No zahvaljujući aktivistu Nikici Torbici, on bi uskoro mogao biti uklonjen

Zmu3hbelpn7erckp73532eopg0h

Grafit u neposrednoj blizini osječke škole

Srbi marš sa Juga 2 – grafit je koji već godinama stoji na zgradi pokraj ulaza u Osnovnu školu Tina Ujevića u Osijeku. Djeca ove obrazovne ustanove tako svakog dana bivaju barem dva puta izložena govoru mržnje prema pripadnicima manjine.

- Smeta mi što nitko ne reagira na to. Ne želim da mi dijete misli da je to normalno - rekao je naš čitatelj koji nam je ukazao na grafit.

Odlučio je reagirati jer njegovo dijete ide u tu školu, pa stoga iz opravdanih razloga ne želi otkrivati svoje ime. No iz škole, Grada Osijeka i komunalnog poduzeća Unikom nisu odgovorili na naše upite. Nikica Torbica iz Volonterskog centra Osijek kaže da je najveći problem u tome što grafit nije u direktnoj ovlasti škole ili Grada, već bi ga trebali ukloniti stanari.

- Budući da je Tina Ujevića jedna od škola koje su uvele Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost, nadam se kako će generacije koje tamo odrastaju jasno podići glas protiv govora mržnje, a možda i potaknuti svoju školu i susjede na zajedničku akciju uklanjanja grafita - rekao je Torbica, koji je prije nekoliko dana pokrenuo akciju uklanjanja natpisa govora mržnje s osječkih ulica.

Kako nam je ispričao, dugo je razmišljao o tome da bi trebalo ukloniti takve poruke, a u akciju je krenuo nakon što je dobio podršku dviju organizacija.

- Prva se aktivnost odvila na kući u vlasništvu člana moje uže obitelji, koja je također bila išarana govorom mržnje - rekao je i dodao kako su mu u tome pomogli kolege iz Volonterskog centra Osijek.

- Akciju smo proveli povodom Dana antifašističke borbe. Kao pripadniku nacionalne manjine, ta mi je podrška bila vrlo bitna. Nije problem prebojiti površinu dva sa dva, to sam mogao i sam, ali je izrazito važno znati da si okružen ljudima koji su se spremni solidarizirati s manjinama - rekao nam je Torbica.

Potom su o uklanjanju grafita počeli raspravljali i unutar neformalne inicijative mladih Mladforma te su odlučili mapirati takve natpise, a potom apelirati na zajedničko uklanjanje.

- Mapiranje smo proveli unutar jednog popodneva i već tijekom tog kratkog razdoblja pronašli zabrinjavajuću količinu natpisa s govorom mržnje, koji se uglavnom odnose na ustašku simboliku, a u nešto manjoj mjeri i na direktne pozive na ubijanje ili protjerivanje Srba. Čim dobijemo dozvolu Grada, pristupit ćemo uklanjanju takvih poruka - najavio je Torbica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više