Novosti

Preporuke: serije

Mračne sedamdesete

Sedamdesete su dekada koja je sve popularnija u televerzumu, a zahvalna su podloga za noirovske priče. Prva govori o grupi židovskih osvetnika koji love nacističke glavešine, druga o plaćenom ubojici, a treća o detektivskom dvojcu iz plemenske policije koji se susreću s mističnim silama zla i sistemskim rasizmom

Hunters (Prime Video)

Nadahnut pričama svoje bake koja je preživjela nacistički logor i Holokaust, mladi je bruklinski autor i producent David Weil osmislio sagu alternativne povijesti o grupi židovskih osvetnika predvođenim Meyerom Offermanom (Al Pacino), koja vodi tajni rat protiv kabale visokih nacističkih glavešina koja se skriva u SAD-u i radi na stvaranju Četvrtog Reichea. Priča je prigodno smještena u New York u 1977. godinu u kojoj je taj grad, osim eksplozije pop-kulture, doživio i najveću materijalnu i moralnu eroziju pod vodstvom Abea Beamea, nesposobnog gradonačelnika kojeg je zadesilo da vodi grad usred velike recesije, pohoda serijskog ubojice zvanog Son of Sam i klimatske anomalije zbog koje je ta godina poznata kao "najhladnija godina u paklu".

Period je to u kojem je prvi put objelodanjena i sramna američka povezanost s nacističkim ratnim zločincima kojima su američke tajne službe pomogle prebjeći u SAD, koristeći njihove usluge u svrhu špijunaže u vrijeme hladnog rata. Leća kroz koju Weil gleda na te teme obojana je stripovskom estetikom, gotovo kao da se referira na čuveni strip "Maus" Arta Spiegelmana, inspiriranog očevim pričama o preživljavanju Holokausta.

Uzbudljiva akcijska drama o borbi Dobra i Zla natopljena je tarantinovskim nasiljem i vrvi karikiranim židovskim herojima koje tretira poput superheroja bez plašteva, a ozbiljne teme antisemitizma, koncepta oprosta i opravdanosti osvete, koja predstavlja rizik da se žrtva pretvori u čudovište koje progoni, na mahove realizira u neozbiljnom, čak i komičnom tonu. Tom osvježavajućom sposobnošću da se i komedijom bori protiv tragedije, "Hunters" predstavlja drugačiji način transponiranja jedne od najvećih društvenih trauma, istovremeno drsko držeći ogledalo trenutnom stanju američkog društva.

 

The Continental: From the World of John Wick (Prime Video)

Franšiza blockbustera o Johnu Wicku, umirovljenom plaćenom ubojici koji se vraća u posao ne bi li osvetio svog ubijenog psa, dobila je televizijsku predpriču u trodijelnoj miniseriji "The Continental". Smještena u New York sedamdesetih, godina u kojima je grad stekao već spomenutu zloglasnu reputaciju, jednostavna se priča vrti oko prisilnog povratka Winstona Scotta (Colin Woodell) u grad iz kojega je davno pobjegao.

Njegov je davno otuđeni brat Frankie, naime, ukrao nešto od velike važnosti za Continental, a vlasnik tog hotela-utočišta za ubojice, zlikovac Cormac O'Connor (Mel Gibson) želi da ga ovaj pronađe i vrati ukradeno. Winstonova odiseja po gradu dovodi ga u kontakt sa surovim gradskim podzemljem, a svaki je sraz tog usamljenog, sofisticiranog čovjeka s morem nadirućih barbara popraćen precizno koreografiranim akcijskim sekvencama.

Akcija je obavezno umotana u eklektični soundtrack u rasponu od funka, disca, punk rocka do R'n'B-a koji, osim što evocira taj najplodniji period u povijesti pop-kulture, naglašava i atmosferu svakog sukoba. Vizualnom stilizacijom, tonom i estetikom natopljenom neonom serija se naslanja na originalnu filmsku franšizu, ali mračna atmosfera neonoira kao da pobuđuje atmosferu Gotham Cityja iz DC-jevog univerzuma. "The Continental" je prepun hommagea akcijskim filmovima sedamdesetih, a uz muzičku podlogu i stilizaciju postaje ultimativna ljubavna posveta u televerzumu toj sve popularnijoj dekadi.

 

Dark Winds (AMC)

U zabačenom zakutku rezervata naroda Navajo na američkom sjeverozapadu odvija se još jedna priča smještena u sedamdesete. Adaptacija je to romana "Listening Woman", trećeg iz serije krimića Tonyja Hillermana o detektivskom dvojcu iz plemenske policije (tribal police), koju su za AMC producirali Robert Redford i George R. R. Martin, uposlivši većinom starosjedilačke scenariste i glumce. Radnja prati prekaljenog starijeg detektiva Joea Leaphorna (Zahn McClarnon) i njegovog novog zamjenika Jima Cheea (Kiowa Gordon), mladog diplomanta s Berkleyja, koji istražuju niz naizgled nepovezanih zločina.

Na svom putu razotkrivanja misterija suočavaju se s plemenskim praznovjerjima, a što se više približavaju istini, otkrivaju se i neporavnati računi i rane iz njihovih osobnih povijesti pa se, osim s mističnim silama zla i sistemskim rasizmom, bore i protiv vlastitih demona. Kontrast u kulturama, znanost nasuprot plemenske mistike, zaokruženi, mesnati likovi i promišljeni dijalozi – često na starosjedilačkom jeziku – doprinose sjajnoj priči, a polagani tempo radnje smještene u nepregledno prostranstvo rezervata gradi zlokobnu atmosferu i dodatno pojačava dramsku napetost.

Serija, čija je treća sezona već najavljena, uglavnom ostavlja utisak noira stare škole koji naizgled sliči drugim detektivskim serijama no, osim površinske teme istrage zločina, propituje i neke duboko ukorijenjene sistemske probleme američkog rasizma kojima se televizija dosad nije pretjerano bavila, poput prisilne sterilizacije rodilja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više