>

novosti logo

Piše Novosti

Na dan proglašenja NDH slavili uz pozdrav ‘Za dom spremni’

Centralni dio obilježavanja osnutka 9. bojne HOS-a u Splitu bio je govor ratnog zapovjednika Marka Skeje, koji je triput osuđen na uvjetne zatvorske kazne zbog izvlačenja novca, protupravne naplate i utaje poreza

I ove godine 9. bojna HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ obilježila je godišnjicu svog osnutka ispred spomenika u splitskoj Ulici Ruđer Bošković. Riječ je o ulici u kojoj su smješteni stanovi iz kojih su pripadnici HOS-a 1990-ih deložirali ljude ‘pogrešnih’ krvnih zrnaca.

Iako je postrojba službeno ustrojena 2. studenog 1991., 28. obljetnicu svog osnutka i ove godine proslavili su 10. travnja, odnosno na dan na koji je proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

Centralni dio obilježavanja bio je govor ratnog zapovjednika Marka Skeje, inače triput osuđenog na uvjetne zatvorske kazne zbog izvlačenja novca, protupravne naplate i utaje poreza, kako su svojevremeno otkrile Novosti.

Ni ovog puta Skejin govor nije prošao bez ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’.

‘Stojimo danas ponosno pred ranjenim spomenikom poginulih pripadnika HOS-a, klanjamo se junacima koji su dali život za slobodu Hrvatske jer su bili za dom spremni. Ubili su ih zločinci koji su nosili crvenu zvijezdu petokraku. To nikada nemojte zaboraviti. Danas sve njih koji su život dali za slobodu i nas koji smo ostali živi opet napadaju ljubitelji zločinačke crvene petokrake. Do kada ćemo to trpjeti, do kada ćemo im to dopuštati? Hoćemo li mi koji smo preživjeli i naša djeca i dalje iseljavati u Njemačku i Irsku, a mrziteljima Hrvatske ostaviti našu lijepu domovinu? Ima li ijedna zemlja u kojoj se vrijeđa i omalovažava pobjednička vojska hrabra koja je oslobodila domovinu od velikosrpske i komunističke čizme? Postoji li osim Hrvatske zemlja koja slavi zločinačku agresorsku vojsku, komunizam i crvenu zvijezdu petokraku, koji su pobili desetke tisuća branitelja i civila i protjerali stotine tisuća Hrvata i razrušili pola Hrvatske’, zborio je Skejo danas, a u svom govoru spomenuo je aktualnog i bivšeg predsjednika SDSS-a, Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića.

‘Nažalost, dio današnje vlasti umjesto junaka HOS-a slavi zločince i crvenu zvijezdu koja je izvršila pokolj diljem Hrvatske. Tu glas predstavlja Milorad Pupovac čija su dva brata bila u četnicima i Vojislav Stanimirović, koji je bio gradonačelnik okupiranog Vukovara i ministar u četničkoj vlasti, kao i mnogi dezerteri i protivnici hrvatske nezavisnosti koji se danas nalaze na funkcijama umjesto hrvatskih branitelja. To su oni koji štite ubojice s Ovčare, progone policajce koji su o tome vodili istragu. To su oni koji se boje i mrtvih, a kamoli ne nas živih hrvatskih branitelja koji smo bili i ostali za dom spremni. Zašto danas šute mnogi branitelji pa i oni najhrabriji koji se nisu bojali smrti u ratu? Koga se boje u miru? Tko ih je ušutkao? Zašto ne dignu glas branitelji u hrvatskom Saboru? Zašto dopuštaju ovu nepravdu? Upravo zato, zbog naše skromnosti, naivnosti, pasivnosti progone se za dom spremni domoljubi. Kukavice koje su u ratu bili skriveni u mišjim rupama, dezerteri i izdajnici koji su pobjegli ‘91. kada se ginulo za Hrvatsku, danas zauzimaju ključne funkcije u državi za koju se nisu borili, koju nisu htjeli i koju mrze’, rekao je Skejo te se ponovo vratio na obranu pozdrava ‘Za dom spremni’.

‘Kao što su se u ratu četnici bojali HOS-a, tako se danas neprijatelji hrvatske nezavisnosti boje pokliča ‘Za dom spremni’. Kome smeta ‘Za dom spremni’? Smeta neprijateljima i mrziteljima hrvatske slobode i nezavisnosti. Zašto nam lažni antifašisti nisu došli u Vukovar, Škabrnju i Srđ reći da im smeta ‘Za dom spremni’? Zašto nisu stali nasuprot nas sa svojom zvijezdom petokrakom? Bili su kukavice dok je barut mirisao. U RH je priznat status branitelja svim pripadnicima HOS-a. Znakovlje i pozdrav odobrilo je Ministarstvo obrane 1994. godine. Grb je registriralo Ministarstvo uprave. Usprkos svim tim činjenicama, bolesni mrzitelji nas svakodnevno vrijeđaju. Uz podršku režimskih medija prosipaju mržnju i antifašistički pljuju dok kap ne prelije čašu. Ali moraju biti svjesni da je svaka sila za vremena. Antifašistička histerija i crveni fašisti neće i ne mogu promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič ‘Za dom spremni’ borio za slobodu hrvatske države. Njima je hrvatski grb fašističko obilježje, rodoljublje fašizam, zločinac Tito uzor, a nas domoljube koji smo u rat išli s krunicom oko vrata smatraju fašistima. Mi smo HOS-ovci, u rat za slobodu išli smo s pjesmom: ‘Uvijek mi smo spremni za dom i Boga, 9. je bojna HOS-a otrov za zlotvora, mi smo za dom spremni život dati jer svetinje naše Bog su i Hrvati’, ponovio je Skejo svoje dobro poznate stavove.

S obzirom na to da se tijekom govora više puta čulo skandiranje ustaškog pozdrava,​ PU splitsko-dalmatinska provodi izvide, javlja Slobodna Dalmacija. Međutim, prethodnih godina nitko nije odgovarao zbog uzvikivanja tog pozdrava.

1/1