>

novosti logo

Piše N.J.

Na redu Novosađani

Od 17. do 19. avgusta u Rovinju, Umagu i Puli bit će održana 11. po redu manifestacija Dani srpske kulture u Istri

I ove godine tri istarska grada, Rovinj, Umag i Pula, bit će od 17. do 19. avgusta poprišta održavanja Dana srpske kulture u Istri. Ovu manifestaciju organiziraju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD ‘Prosvjete’ u Umagu u suradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, SNV-om, Savjetom za nacionalne manjine RH, Istarskom županijom i vlastima tri navedena grada.

Za razliku od dosadašnjih gostiju iz brojnih mjesta u užoj Srbiji, ovogodišnji dolaze iz Novog Sada. Radi se o folklornom ansamblu ‘Vila’ koji od 1998. djeluje u okviru KUD ‘Železničar’, osnovanog davne 1934. godine. Repertoar ‘Vile’ baziran je na srpskoj narodnoj tradiciji, narodnim igrama, pjesmama, običajima i materijalnoj kulturi, a u program su uključene i igre drugih naroda koji žive u Srbiji.

Ove godine Dani kreću iz Rovinja; na tamošnjem Trgu maršala Tita 17. avgusta od 19 sati održat će se prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje Višnje Knežević, članice novosadskog Udruženja etno tkalja. Isti raspored na snazi je i dan kasnije u Umagu na Trgu slobode, dok će u Puli 19. avgusta raspored biti nešto drugačiji. Na Trgu Portarata od 10 do 13 sati bit će upriličena prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje, dok će od 10 sati u Domu hrvatskih branitelja biti otvorena izložba radova akademske slikarice Sunčice Marković. Nastup etno grupe ansambla ‘Vila’, a onda i kompletnog ansambla ‘Vile’, uz neizostavnu degustaciju vojvođanskog paprikaša počinje u 19 sati.

- Pripreme za Dane srpske kulture u punom su jeku - kaže za Novosti Cvetko Jovanović, predsjednik tamošnjeg pododbora ‘Prosvjete’ i VSNM-a, ističući da je to značajan događaj za grad, njegove stanovnike i turiste.

- Svake godine na trgu se okupi preko 1000 ljudi, a atmosfera je fantastična. Kad završi službeni program, i naši i turisti uhvate se u kolo. Moram napomenuti da gradske vlasti pomažu manifestaciju, od postavljanja bine i snošenja troškova do prisustva na manifestaciji, a osim nas Srba koji živimo u Umagu, i naši sugrađani prihvatili su dana i uživaju u veselju zajedno s nama. Za sve ove godine nije bilo nijednog incidenta - ističe Jovanović, koji očekuje da ove godine posjeta bude i veća nego ranije.

- Očekujemo da se ovogodišnji dani također pokažu kao kvalitetna manifestacija prezentacije kulturnih zbivanja Srba u Istri - rekao je za Novosti Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri.

Jeremić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli ovu manifestaciju, izrazivši očekivanje da će i ove godine manifestaciju pratiti čelni ljudi gradova i županije, srpski predstavnici i diplomatski predstavnici Srbije.

1/1