Novosti

Politika

Nastavak faggianijade

Nakon instaliranja Nevena Klarina za direktora, kompletna Uprava Novog lista je u sukobu interesa

Davno sam rekao da je Novi list veće ime od Alberta Faggiana ili bilo kojeg, bivšeg ili budućeg vlasnika. Tko sam ja da sprečavam razvoj Novog lista ako se sutra pojavi vlasnik koji može bolje, kvalitetnije i više, osigurati da se novine prodaju u 25, 50 ili 100 tisuća primjeraka? Ja to sigurno neću zaustavljati - zagrmio je Albert Faggian, većinski vlasnik Novog lista pod istragom DORH-a. U najnovijoj, formalnoj demonstraciji svoje jalove predstečajne moći na stranicama 'svojeg' Novog lista najavio i novi val otkaza novinarima, dao naslutiti vjerojatno smjenjivanje glavnog urednika Branka Mijića, novu sistematizaciju i normizaciju, ali i konačno rješenje – prepuštanje Novog lista novom vlasniku.

Smijenivši dosadašnjeg predsjednika Uprave Novog lista Gordana Kneževića, na prošlotjednoj sjednici Nadzornog odbora u Faggianovoj je režiji na čelo Uprave imenovan Neven Klarin, donedavni direktor Zadarskog lista, koji je, onako usput, Novom listu dužan milijunske iznose zbog kojih je daljnje poslovanje riječkog dnevnika, u očekivanju predstečajne nagodbe, dovedeno u pitanje.

- Nužno je podvući debelu crtu da se odvoji rad od nerada, kao i da zajedno dovedemo Novi list na razinu rentabilnog poslovanja, zadržavajući pritom profesionalizam i novinarsku struku - poručio je uobičajeno prijetećim menadžerskim jezikom Neven Klarin, dužnik koji bi trebao postati spasitelj.

Istaknuvši apsurdnost i bezobzirnost ove Faggianove kadrovske odluke, povjerenici sindikata, Hrvatskog novinarskog društva i predstavnika radnika istaknuli su, sasvim logično, da je time Novi list doveden u još težu poslovnu situaciju, jer je sada kompletna njegova Uprava u sukobu interesa. Pritom su istaknuli da su upravo zbog takvih 'sitnica' protiv Kneževića i Faggiana podnijeli kaznenu prijavu, između ostalog i za poslovanje sa Zadarskim listom.

No Faggian o svemu tome ima drugačije mišljenje i krivi redakciju koja se, zamislite samo, usudila svoje protivljenje njegovim odlukama objaviti u priopćenju pokraj posljednjeg Faggianova intervjua na udarnim stranicama 'njegovog' Novog lista, a koji je, kako se kasnije ispostavilo, bio objavljen dok je glavni urednik Branko Mijić bio na godišnjem odmoru. U svom obraćanju glavnom uredniku, zaposlenicima i vjerovnicima Faggian pak sve grijehe prebacuje na redakciju.

- Pomalo je nakaradno nakon što sam početkom 2012. preuzeo ovu funkciju i zatekao Novi list s devet milijuna kuna gubitka u 2011., pa sam nakon toga s drugim članovima Uprave uspio dovesti Novi list do situacije da svake godine postiže pozitivan rezultat... Koliko je opravdano i moralno da se nekoga tko osigura pozitivno poslovanje proziva gotovo kao najgoreg kriminalca... Nije problem da netko ima svoje stavove, ali koristiti Novi list kao dnevnu tiskovinu da se netko u redakciji razračunava s Upravom nema veze s novinarstvom, ni s normalnim radom u nekom mediju - zaključuje Faggian.

Kako upućeni primjećuju, on bi ipak trebao objasniti zašto je, ako je već osigurao pozitivno poslovanje, pokrenuo predstečajnu nagodbu. Kako saznajemo od zaposlenika Novog lista, ključ za razumijevanje najnovijih Faggianovih bajki je Zagrebačka banka. Prema njihovim informacijama, Faggian ne izvršava kreditne obaveze prema Zabi za kredit kojim je kupio Novi list. Potraži li Zagrebačka banka neko drugo vlasničko rješenje, jasno je da Faggian neće zaustavljati novog vlasnika. Jer to ni ne može.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više