Novosti

Politika

Nečastivo na Sveučilištu

Više od 60 zagrebačkih studenata, većinom studentica, prijavilo je profesore za seksualno uznemiravanje, od čega se sedam prijava odnosi na Filozofski fakultet, a pet – tvrdi portal Telegram – na profesora Dragu Roksandića

Large faks

S jednog od prosvjeda protiv načina na koji rektor Boras vodi Sveučilište (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Do ponedjeljka, 8. veljače, više od 60 zagrebačkih studenata, većinom studentica, prijavilo je svoje profesore za seksualno uznemiravanje, javlja HRT. Tužan saldo je ovakav: 29 prijava stiglo je dramskoj akademiji, 15 likovnoj, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski.

Među prijavama, javlja portal Telegram, nalaze se i one protiv profesora Drage Roksandića s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kojeg je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras nedavno imenovao za profesora emeritusa, usprkos činjenici da je matični fakultet bio protiv toga.

Nakon što su u Telegramu pročitale detaljno opisane optužbe jedne od studentica, tom portalu javile su se još tri nekadašnje studentice Filozofskog, tvrdeći kako su imale vrlo slična iskustva. Nekoliko dana kasnije Telegram je kontaktirala i bivša studentica iz Srbije, koja tvrdi kako je prozvani profesor i nju seksualno uznemiravao, i to dok je prije 20-ak godina predavao u ljetnoj školi u Subotici.

Boras je u saopćenju konstatirao kako nije proveo nikakav postupak nakon što je primio pisanu izjavu s optužbama za zlostavljanje. "Nakon očitovanja Profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka", izjavio je zagrebački rektor.

Portal Telegram smatra da je u interesu javnosti objaviti da se radi o Dragi Roksandiću i da je on profesor kojeg pet studentica optužuje za zlostavljanje, kao i da će neke od njih pritom dostaviti pisanu potvrdu kako su svoje tvrdnje spremne ponoviti na sudu.

Telegram je, kako pišu, u više navrata i na različite načine pokušao doći do Roksandića, ali u tome nisu uspjeli. "Profesoru smo poslali linkove na ispovijesti njegovih bivših studentica. Naznačili smo mu da je svaka od njih, iznoseći optužbe, jasno adresirala upravo njega te, na kraju, zamolili za komentar, odnosno ponudili da iznese svoju stranu. Profesorov odgovor nismo zaprimili, iako smo mu se javili još u petak 5. veljače, odnosno četiri dana prije objave ovog teksta", piše Telegram.

"Imam osjećaj da će prijava biti još više, budući da sam s nekim studenticama u kontaktu koje još skupljaju hrabrost, rekla je Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za HRT. Mučno je, kaže Norma, slušati što su njezine kolegice proživjele. Na Filozofskom fakultetu sve ide sporije - Etičko povjerenstvo dalo je ostavku, a dio zaposlenika osporava legitimitet v.d. dekana Miljenka Šimprage, kojeg je na čelo fakulteta postavio rektor Damir Boras.

"Predložila sam dekanu da maknemo sa strane sve nesuglasice jer ovo je zbilja jedna velika stvar i ti slučajevi zaslužuju hitno rješavanje", kaže Trkovnik.

O prijavama, kako doznaje HRT, Senat zagrebačkog Sveučilišta nije službeno raspravljao. Fakulteti i akademije osnovali su svoja povjerenstva, prijave prosljeđuju policiji.

Seksualno uznemiravanje prijavljeno je i na HRT-u, gdje nije osnovano posebno povjerenstvo, nego je cijeli slučaj prepušten postojećim tijelima. "Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke samoinicijativno počeli su s provođenjem izvida u nekoliko obrazovnih institucija. Uvažavajući činjenicu o tajnosti policijskih izvida, kao i zaštite prava žrtve, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje", kažu iz PU zagrebačke.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više