Novosti

Politika

Nema nade, ima Nade

HRT je platio 69 tisuća kuna za emitiranje dokumentarnih uradaka ‘Magnum crimen 1945.’ i ‘Macelj – Titovo stratište’, nastalih u suradnji producentice Ksenije Abramović i autorice Nade Prkačin, koje je emitirao dva tjedna zaredom, baš u majskim danima kada se obilježavaju obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu

44sdgb8fdst3gw3sc5ubkomttv8

Hrvatska radiotelevizija platila je ukupno 69 tisuća kuna za emitiranje dokumentarnih uradaka ‘Magnum crimen 1945.’ i ‘Macelj – Titovo stratište’. Tu su nam informaciju poslali iz javne televizijske kuće nakon što smo ih pitali da pojasne okolnosti u kojima su dva tjedna zaredom, baš u majskim danima kada se obilježavaju obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu, emitirali spomenute dokumentarce, nastale u suradnji producentice Ksenije Abramović i autorice Nade Prkačin.

Uz naknadu od 33 tisuće kuna neto HRT je otkupio ‘Macelj – Titovo stratište’ u kojem je, između ostalog, navedeno da su partizani vršili masovne odmazde i ‘deset godina poslije rata’, dok je za 36 tisuća kuna nabavljen ‘Magnum crimen 1945’. Razlika u cijeni proizlazi valjda iz nešto veće kompleksnosti ‘Crimena’: revizionističkom žrtvoslovlju iz prvog filma tamo je dodana izvjesna doza nostalgije za ustaštvom.

Oni koji nisu vidjeli filmove, a imaju mazohističku potrebu svjedočiti trenutku profesionalnog sunovrata HRT-a, ne trebaju brinuti. U sklopu navedene cijene uračunato je čak pet repriza ‘Macelja’ i ‘Magnuma’ unutar tri godine. S obzirom na to da je riječ o dokumentarcima koji su prije HRT-a emitirani na Laudato TV-u, proizvođaču tog sadržaja u vlasništvu producentice Ksenije Abramović, javna televizija će dakle pet puta reprizirati reprizu već prikazanih uradaka nastalih za potrebe marginalne vjerske televizije.

Kako su izjavili s HRT-a, otkup filmova zbio se na javnom pozivu 2017. prema prijedlogu ravnatelja Poslovne jedinice Program Renata Kunića i ravnatelja Poslovne jedinice Produkcija Joze Barišića. Prošlog tjedna podsjetili smo da je autorica tih dokumentaraca Nada Prkačin svojevremeno otpuštena s HRT-a nakon što je otkriveno da je neovlašteno koristila arhivu za izradu filmova o Anti Gotovini. ‘U vezi upita o otkazu gospođi Nadi Prkačin dodajemo kako HRT kao ni do sada ne komentira radnopravne odnose povezane sa zaposlenicima’, priopćili su s HRT-a, iako Prkačin odavno više nije njihova zaposlenica.

Javna televizija sada otkupljuje njezine uratke po nemaloj cijeni. Za HRT više doista nema nade, ali za Nadu ima HRT-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više