Novosti

Društvo

Nenad Bakić: Ja sam dobrostiv, izrazito blag i tolerantan

Na suđenju po tužbi koju je podnio zbog teksta u Novostima, poduzetnik Nenad Bakić opisao je sam sebe kao "dobrostivu, izrazito blagu i tolerantnu" osobu jer nije tužio sve novinare koji su o njemu pisali onako kako mu se ne sviđa

Large bakic

Nenad Bakić (foto Emica Elvedji/PIXSELL)

U ponedjeljak je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu održano novo ročište u postupku u kojem poduzetnik Nenad Bakić tuži urednika i novinara Novosti Petra Glodića. Postupak se vodi zbog Glodićevog teksta "Acid party" objavljenog u satiričnoj rubrici "Katran i perje" i traje skoro osam godina. U tom se komentaru Glodić osvrnuo na Bakićev autorski tekst "Manifest Nenada Bakića – Hrvati, dosta je krize! Imamo rast BDP-a…", objavljen uoči Božića 2015. godine u Jutarnjem listu.

Radi se o trećem postupku, s obzirom da su ga županijski sudovi dva puta vratili na prvostupanjsku razinu. Županijski sud u Rijeci naredio je da se u ponovljenom postupku detaljnije ispitaju Glodić i Bakić te provedu novi dokazi koji se odnose na sadržaj novinskih ili drugih tekstova, a koji su novinaru Novosti, kako je tvrdio u obrani, bili povod za pisanje "Acid partyja".

Na ročištu u ponedjeljak saslušan je Bakić, koji je posvjedočio kako je u Jutarnjem listu pred Božić 2015. godine iskazao svoje "balansirano mišljenje, optimistično intonirano", a koje se kasnije "pokazalo točnim, vizionarskim, te je Hrvatska počela prosperirati i gospodarski rasti".

Zatražio je najprije od Glodića da se "ne nakašljava" dok on iznosi svoje svjedočanstvo, i obrazložio kako je tekst u Novostima doživio kao "divljački napad" kojim ga se stavljalo u kontekst ratnih zločinaca i seksualno devijantnih osoba.

Naveo je i kako je u životu učinio brojna dobra djela. Od pokretanja portala MojPosao ("koji je napravio veliku društvenu promjenu") i Instituta za razvoj i inovativnost mladih ("kojim se posebno pomoglo srpskoj zajednici u manje razvijenim dijelovima Hrvatske”), do projekta robot-škola Bitka za znanje ("supruga i ja doniramo za budućnost u drugim zemljama, Bosni i Hercegovini, Kosovu, pa tako i u Srbiji").

Bakić je kazao da smatra da bi se izdavač Novosti Srpsko narodno vijeće "trebalo baviti srpskom kulturom i obrazovanjem", pa ga čudi zašto Novosti nisu pokazale interes za pisanje o njegovim filantropskim projektima čiji se efekt osjetio i u srpskoj zajednici. Umjesto toga, ustvrdio je, Novosti su protiv njega dugo vodile prljavu kampanju na drugim ideološkim osnovama.

Naglasio je kako je u svoje filantropske projekte, kao i u druge poslovne, ulagao "vlastitim oporezovanim novcem s tekućeg računa", što sve skupa "ne može biti uzornija poduzetnička karijera". Tome u prilog spomenuo je i nagradu za Osobu godine koju mu je 2017. godine dodijelio Večernji list, a podsjetio je i da je (volonterski) radio kao savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM.

Unatoč "priznanju koje uživa od javnosti i institucija", Bakić je ustvrdio da se u trenutku objave Glodićevog teksta nije smatrao javnom osobom jer nije radio u državnoj instituciji niti na izvršnoj javnoj funkciji. I ranijim je iskazima aludirao da se ne smatra javnom osobom jer nikad nije primao naknadu iz proračuna. Na ovom se ročištu nije mogao sjetiti kako je dobio angažman u Jutarnjem listu, a opisao se i kao "dobrostiv, izrazito blag i tolerantan" zato što nije podnosio tužbe protiv svih novinara koji su o njemu pisali na način koji mu se ne sviđa.

Podsjetimo, Vijeće Županijskog suda u Rijeci u aprilu ove godine ukinulo je presudu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda kojom je Glodić u ponovljenom postupku bio nepravomoćno osuđen zbog teksta. Predmet je tada vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, ali pred izmijenjenim sucem. Glodiću više ne sudi Marko Benčić, koji ga je već u dva navrata proglasio krivim, nego sutkinja Ivana Milički.

Iako je Glodić tvrdio da mu namjera nije bila novinarskim komentarom ikoga uvrijediti, već polemizirati s iznesenim stavovima, Bakić ga je prvo početkom 2016. godine prijavio Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. To tijelo utvrdilo je da nije prekršio opća pravila novinarske struke, zaključivši da svatko "tko se upušta u javni dijalog mora biti svjestan kako time riskira da i njegovi stavovi i ideje podliježu kritici, pa i krajnje neugodnoj".

Bakić je na tu odluku uložio žalbu te paralelno podigao dvije tužbe - protiv izdavača Novosti zbog teške i trajne povrede ugleda, časti i dostojanstva tešku 60.000 kuna i privatnu, kojom je Glodiću na teret stavljao kazneno djelo uvrede i potraživao 180 dnevnih dohodaka.

Postupak za naknadu štete i dalje se vodi pred zagrebačkim Općinskim građanskim sudom. U kaznenom postupku Glodić je prvo bio proglašen krivim prvostupanjskom presudom iz marta 2017. godine, a zatim novom presudom nakon ponovljenog suđenja u jesen 2022. godine. U toj je presudi Benčić Glodiću izrekao kaznu od 12.400 kuna i poručio da cjelokupni tekst zbog načina i smisla izražavanja predstavlja uvredu i da se u tom slučaju "nije radilo o polemiziranju u javnom interesu, već samo o vrijeđanju i omalovažavanju privatnog tužitelja".

Odlučujući po žalbi Glodićeve odvjetnice Line Budak ovoga proljeća, Vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića utvrdilo je da je u obrazloženju presude suca Benčića počinjena bitna postupovna povreda. "U pobijanoj presudi sud prvog stupnja nije izložio koje je činjenice našao dokazanim ili nedokazanim, nije dao ocjenu vjerodostojnosti proturječnih dokaza pa između ostalog nije iznio stajalište o obrani okrivljenika, kao niti stajalište o iskazu privatnog tužitelja, u odlučnom činjeničnom pogledu nije iznio što je prethodilo pisanju novinskog članka te iako je naveo da je pročitao i razgledao određenu dokumentaciju", stoji u rješenju riječkog suda od 25. aprila ove godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više