Novosti

Društvo

Nepodobno cjepivo (2)

Osobe cijepljene u Srbiji s jednom ili dvije doze nepriznatih cjepiva u EU-u ne mogu automatski dobiti covid-potvrdu na portalu e-građani, a problem ne mogu riješiti ni kod liječnika obiteljske medicine

Large intrigator  novosti

(foto B.P./PIXSELL)

"Prema odluci Ministarstva zdravstva, cijepljenje za hrvatske građane cijepljene izvan Hrvatske upisuje se kao prijepis cijepljenja. Prijepis cijepljenja trebao bi obaviti obiteljski liječnik navedene osobe, a ako ga nema, prijepis upisuje nadležni zavod za javno zdravstvo. Cijepljenje izvan Hrvatske nije prepreka za izdavanje covid potvrde, no ona se ne može izdati za cijepljenja cjepivima koja nisu odobrena na razini Europske unije." Ovako glasi odgovor iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša na naš upit o hrvatskim državljanima koji su cijepljeni u Srbiji i koji imaju problema sa izdavanjem covid-potvrda u Hrvatskoj.

Kao što smo pisali u prošlom broju, posebna komplikacija stvara se kod pokušaja unosa AstraZenece u cjepni karton u Hrvatskoj, jer je cjepivo ovog proizvođača koje se daje u Srbiji proizvedeno u indijskim laboratorijima i ima sasvim drugačije oznake od onog proizvedenog u Belgiji ili Švedskoj. Kao takvo, ono nije odobreno u zemljama Europske unije. Isto pravilo vrijedi i za kinesko cjepivo Sinopharm i Sputnjik iz Rusije.

Osobe cijepljene u Srbiji s jednom ili dvije doze nepriznatih cjepiva u EU-u ne mogu automatski dobiti covid-potvrdu na portalu e-građani, a problem ne mogu riješiti ni kod liječnika obiteljske medicine. Kako je na zadnjoj presici Stožera rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ne postoji prepreka za upis cjepiva koje je primljeno izvan Hrvatske, u Srbiji ili bilo gdje drugdje, ukoliko je to cjepivo odobreno na razini Europske unije. Dakle, prijepis cjepiva za Pfizer ili Modernu ne predstavlja nikakav problem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na pitanje novinara o cijepljenima AstraZenecom u Srbiji kazao da se informatički može riješiti bilo koje pitanje, međutim ne mogu se dodavati nove kolone s obzirom na to da je sve to propisano na razini EU-a. "Čak i da je napravimo, tu novu kolonu ne bi prepoznala niti jedna druga država i ne bismo imali nikakvu svrhu od takvog rješenja. Treba se uklopiti u ono što je u ovom trenutku propisano i postojeće", rekao je Božinović.

Ostaje nejasno kako će hrvatski državljani cijepljeni u Srbiji nepriznatim cjepivom ostvariti pravo na covid-potvrdu koja će uskoro postati nešto poput osobne iskaznice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više