Novosti

Politika

Neprihvatljivo rehabilitiranje ratnih zločinaca

Antiratne udruge iz Zagreba i Sarajeva zajednički su osudile sramotnu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića koji je kazao da bi sve iz rata ponovio

Large dario kordic

Dario Kordić (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Aktivisti okupljeni oko antiratnih udruga iz Zagreba i Sarajeva zajednički su reagirali na sramotnu izjavu pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. N1 BiH, naime, proteklog je vikenda objavio video-snimku, a za koju se ne zna kada i gdje je nastala, na kojoj Kordić kaže kako bi "sve ponovio".

"Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše, integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila", govori Kordić na snimci. Potom okupljeni oko njega počinju pjevati pjesmu "Vrijedilo je" Miroslava Škore.

"Neprihvatljivo nam je rehabilitiranje ratnih zločinaca. Apeliramo prema vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da ratni zločinci nisu heroji. Osuđivanje njihovih djela naša je civilizacijska odrednica. Ne samo kao izraz poštovanja prema žrtvama iz prošlosti, nego i zbog našeg odnosa prema budućnosti", poručuju iz Ženske mreže Hrvatske, zagrebačkih udruga Centar za žene žrtve rata – Rosa i Centar za građansku hrabrost te sarajevskog Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije.

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je Kordića, ratnog zapovjednika HVO-a i potpredsjednika Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini tokom rata u središnjoj Bosni 1993. i 1994. godine. Pritom je dokazano da je Republika Hrvatska "rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a, te da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i BiH".

Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je pokolj u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. ubili 116 bošnjačkih civila, među kojima 32 žene i 11 djece. U istom navratu uništene su dvije mjesne džamije.

Kordić je 2014. oslobođen, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Tada je na zagrebačkom aerodromu dočekan uz povike "Za dom spremi", a među okupljenima su viđeni Ivić Pašalić, sisački biskup Vlado Košić, Ljubo Ćesić Rojs, Zvonimir Šeparović i drugi. U Busovači ga je pak dočekalo stotine mještana, među kojima i vrh tamošnjeg HDZ-a.

Kordić je nakon izlaska iz zatvora upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, gdje je nedavno magistrirao teologiju. Redovan je gost manifestacije Hod za život koja je održava pod egidom zaštite – "nerođene djece".

Aktivisti i aktivistkinje, koji u priopćenju poručuju da je Dario Kordić sramota hrvatskog naroda, još ranije, u travnju ove godine, pozvali su Grad Zagreb da imenuje jedan trg po ahmićkim žrtvama. Međutim, kako tvrde, od Gradske skupštine, odnosno Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, još uvijek nisu dobili odgovor.

"Gestama osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića naša inicijativa postaje još relevantnija. Samo s trgom, gdje će se mlade generacije moći educirati o našoj tragičnoj prošlosti, BiH i Hrvatska mogu kročiti zajedno prema svjetlijoj budućnosti", poručuju oni.

Na objavu snimke ranije su reagirali i iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Bosanske stranke – BOSS. Dok iz Hrvatskog narodnog vijeća poručuju da ih je sram takvih izjava te da traže hitnu reakciju političkog vrha, iz BOSS-a su protiv Kordića podnijeli kaznenu prijavu zbog "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više