Novosti

Svijet

Netanjahu gubi kontrolu nad okupiranim područjima

Na Zapadnoj obali eskalira nasilje izraelskih doseljenika, a njihovo ponašanje čelnici izraelskih sigurnosnih službi okarakterizirali su kao "nacionalistički ekstremizam"

Large pxl exp 040618 20852116

Benjamin Netanjah (foto EXPA/ Eibner/ Uwe Koch)

Sukobi između izraelske vojske i Palestinaca i pogromi koje vrše izraelski doseljenici na području okupirane Zapadne obale eskalirali su posljednjih nekoliko tjedana do te mjere da se u medijima već naveliko govori kako vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua "gubi kontrolu" nad teritorijem a Zapadna obala pretvara se u ničiju zemlju.

Sredinom lipnja u 12-satnom oružanom sukobu u izbjegličkom kampu u Dženinu na Zapadnoj obali ubijeno je pet Palestinaca i ranjeno njih 90, prilikom racije koju je tamo provela izraelska vojska kako bi uhapsila dvojicu Palestinaca, uključujući sina jednog vođe Hamasa koji je u zatvoru. Trebala je to biti rutinska operacija izraelske vojske, no palestinski militanti uzvratili su vatrenim oružjem, a izraelska vojska na to zračnim napadom, prvim na Zapadnoj obali nakon druge intifade ranih 2000-ih.

Od početka ove godine izraelska vojska tamo provodi svakodnevne racije, tijekom kojih je dosad ubijeno preko 120 Palestinaca i 21 Izraelac. Eskalacija se pripisuje prodoru i širenju utjecaja militantnih skupina Hamas i Islamski džihad na područje Zapadne obale, koja je inače pod vlašću Palestinske samouprave predsjednika Mahmuda Abasa.

Sporadični okršaji zabilježeni su i u Nablusu, a izvor iz izraelske vojske portalu Al Monitor rekao je da je "prilično izvjesno da će se na Zapadnoj obali uskoro dogoditi velika vojna operacija". "Ne možemo ostaviti sjevernu Samariju (Zapadnu obalu) u vakuumu. Sigurnosni aparat Palestinske samouprave ovdje više ne funkcionira, Izraelske obrambene snage morat će zauzeti njihovo mjesto", rekao je portalu izraelski vojni dužnosnik.

Izraelski doseljenici na Zapadnoj obali već mjesecima urgiraju na izraelsku vladu da tamo započne sveobuhvatnu vojnu operaciju, no tome se sve donedavno opirao Netanjahu. U posljednje vrijeme, međutim, počeo se predomišljati pod utjecajem ekstremno desnih ministara iz manjih članica njegove koalicijske vlade.

Neki od njih, prije svega ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar financija Bezalel Smotrič, zagovaraju totalnu aneksiju Zapadne obale. Uz nasilje nad Palestincima, ovoj dvojici ministara pripisuje se odgovornost i za porast zločina iz mržnje prema kršćanima u Jeruzalemu, s obzirom na to da Ben-Gvirova stranka Židovska snaga propagira židovski supremacizam, a kršćane optužuje za "idolatriju".

Al Monitor piše i da postoje glasine da Netanjahu vojnu operaciju na Zapadnoj obali razmatra i kako bi skrenuo pozornost s najvećih protuvladinih protesta u povijesti Izraela, koji su reakcija na namjeru vlade da provede za demokratski ustroj štetnu reformu pravosuđa.

Izraelske sigurnosne službe ocijenile su da je "era nakon predsjednika Mahmuda Abasa" već započela, iako je on još uvijek formalno predsjednik Palestinske samouprave, te da uslijed toga Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, polako preuzima popularnost i kontrolu nad Zapadnom obalom.

Istovremeno s prodorom Hamasa, na Zapadnoj obali eskalira i nasilje izraelskih doseljenika, koji su tamo počeli uspostavljati svoje baze bez odobrenja izraelske vlade. Palestinska samouprava objavila je da su doseljenici ekstremisti izvršili preko 300 napada na Palestince i njihovu imovinu, uključujući palež domova i automobila. Među doseljenicima koji su sudjelovali u tim napadima bilo je i više parlamentarnih zastupnika iz partnerskih stranaka Netenjahuovog Likuda.

Nasilni protesti događaju se i na Golanskoj visoravni, još jednom području pod okupacijom Izraela, gdje se pripadnici zajednice Druza bune protiv plana izgradnje velikog broja vjetroturbina na tom području. Uz granicu Golanske visoravni ulogorili su se borci libanonske organizacije Hezbolah, a mirovne snage Ujedinjenih naroda pokušavaju posredovati kako se sukobi ne bi razbuktali.

Da izraelske vlasti gube kontrolu nad doseljenicima potvrđuje i činjenica da su prošlu subotu, 24. lipnja, čelnici izraelskih sigurnosnih službi objavili zajedničku izjavu u kojoj su osudili njihove nerede na Zapadnoj obali. "Ovi napadi u suprotnosti su sa svim moralnim i židovskim vrijednostima i predstavljaju nacionalistički terorizam u punom značenju te riječi, a mi imamo obavezu suprotstaviti mu se", poručili su šefovi izraelske vojske, policije i domaće sigurnosne agencije Šin Bet.

Upotreba izraza "nacionalistički terorizam" izazvala je žestoke reakcije među doseljeničkom zajednicom, a ministrica nacionalnih misija Orit Struk iz Stranke vjerskog cionizma, i sama doseljenica, u radijskom intervjuu ove dužnosnike usporedila je s ruskom plaćeničkom grupom Wagner, za što se kasnije ispričala. Izraelski dnevnik Haaretz ovu izjavu okarakterizirao je kao "objavu rata fašističke desnice protiv sigurnosnih službi" i "direktnim produžetkom njihovog rata protiv pravosudnog sustava".

Na ove događaje reagirala je i vlada SAD-a, čija je zamjenica državnog tajnika za Bliski istok Barbara Leaf izraelske kolege upozorila da u SAD-u "osjećaju gubitak kontrole" koji se tamo događa. Američki dužnosnici nezadovoljni su nekontroliranom ekspanzijom židovskih naselja na palestinskim područjima, radikalizacijom doseljenika i činjenicom da je Netanjahu, kako smatraju, postao talac ekstremno desnih članica svoje koalicije. Stoga su mu, neslužbeno se doznaje, poručili da neće biti u mogućnosti još dugo podupirati takvo ponašanje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više