Novosti

Kronika

Нeвeнкa прeдвoдилa кoсцe

Њeгoвaњe трaдициje и oбичaja Koрдунa у Вргинмoсту: Нeвeнкa Mрaкoвић из Moрaвицa, кao jeдинa кoсaчицa мeђу мушкaрцимa пoбрaлa je пoнajвeћи aплaуз присутних

T6btmqdy6thujwvqm8g8ml1xuli

Petar Ivković i Nevenka Mraković 

Jubilarna, petnaesta po redu tradicijska manifestacija ‘Đedova kosidba’održana je prošlog vikenda u Vrginmostu, uz također tradicionalnu folklornu večer. Manifestacija je to pokrenuta 2001. godine, sa željom da se sačuvaju narodni običaji, tradicije, plesovi i pjesme tog dijela Korduna. Dosadašnje priredbe bile su pretežno natjecateljskoga karaktera, ali ne i ovogodišnja.

- Ove smo se godine, umjesto takmičarskog sadržaja, odlučili vratiti tradicionalnim običajima za vrijeme kosidbe. Željeli smo pokazati kako su kosili naši stari i što se sve događalo u doba kad nije bilo suvremenih kosilica, nego se sve kosilo ručno i bez obzira na vremenske uvjete, vrućinu i slično. Od životne je važnosti tada bilo tada spremiti sijeno za prehranu stoke tokom sljedeće zime – pojašnjava Senka Crevar, predsjednica Pododbora SKD-a Prosvjeta u Vrginmostu, pridodavši da još nije odlučeno hoće li naredna manifestacija imati natjecateljska ili tradicijska obilježja. Ili pak oba, što bi željelo najviše sudionika i posjetilaca ‘Đedove kosidbe’.

- Naša djeca i mladi uopće ne znaju kako je to bilo kad bi u jednu veliku livadu ušlo dvadesetak kosaca: kakva su bila pravila i kako su se kretali, tko bi diktirao tempo, kada su se brusile i klepale kose, a kada se odmaralo i jelo, tko bi ih dvorio za ručak, s kakvim jelom, pilom i u kolikim količinama – tumači Senka simboliku starih vremena predočenu mlađim naraštajima.

Ove je godine vrijeme bilo izuzetno vruće i nepogodno za košnju, pa je manifestaciju uveličalo tek osam kosaca: osim onih Moravica, Rijeke, Viškova i Gornje Trebinje, bili su tu kosci iz Petrovca u Bosni i Hercegovini. Među njima je bila kosačica Nevenka Mraković iz Moravica, koja je pobrala ponajveći aplauz prisutnih. Manje srdačno nije dočekan ni najstariji kosac, 83-godišnji Petar Ivković iz Gornje Trebinje, koji je i ovom prigodom bio odjeven u tradicionalnu kordunašku narodnu nošnju.

Kao pravi džentlmeni, kosci su čast prvoga otkosa prepustili Nevenki, a potom su i oni krenuli jedan po jedan za njom. Kako će se sve odvijati, prisutne je upoznao ‘kosidbaša’ Đuro Šapić, koji je negdje na polovici ‘posla’ kosce počastio neizostavnom rakijom.

Umjesto sedam najavljenih društava, na folklornoj su večeri nastupila svega tri: iz Prosvjetinih pododbora u Vojniću i Vrginmostu te njihov zajednički ansambl, ali i obje pjevačke grupe SKD-a Vreteno. Nakon završetka programa, za sve je sudionike i goste priređena zajednička večera, a potom i narodno veselje uz muziku. Unatoč tome što su organizatori - vrgomošćanski Pododbor Prosvjete i Općina Vrginmost - učinili sve da i jubilarna ‘Đedova kosidba’ protekne u najboljem redu i na zadovoljstvo svih prisutnih, Senka Crevar priznaje da je pomalo razočarana nedolaskom nekih društava iz Hrvatske, ali i Srbije i BiH; ipak, kako kaže, domaćini su svoja obećanja i ove godine, kao i svake dosad, prema svima ispunili.

Inatom protiv uzurpatora

Članice prije nepune godine osnovanoga, a u maju službeno registriranoga Srpskoga kulturnog društva Vreteno iz Rijeke, za marljive kosce i posjetitelje manifestacije priredile su zakusku, tradicionalnu kosačku marendu ili gablec. Posluženi su domaći špek, sušene kobasice, uštipci, kolači, paradajz i luk, različite pite i još dosta toga. SKD Vreteno se samo financira, još nema službenih prostorija, ali njegova muška i ženska pjevačka grupa već naveliko funkcioniraju. Kako kaže tajnica Dragica Skorupan, okupili su se iz inata, kao članovi riječkoga Pododbora Prosvjete nakon pokušaja njegova preuzimanja od strane onih koji bi rado razbijali srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više