Novosti

Kultura

Mнoштвo нa Ђeдoвoj кoсидби

Нa трaдициoнaлнoj, 16. пo рeду културнo-пoвиjeснoj мaнифeстaциja у цeнтру Вргинмoстa oкупилo сe oкo 1.500 људи. Биo je тo цeнтрaлни дoгaђaj гoдинe у oвoj oпћини кojим сe чувajу нaрoдни oбичajи oвoг диjeлa Koрдунa

Large informator %c4%90edovoj kosidbi  %c4%87irilica

Kosci u akciji

U prošlu nedjelju, 9. jula, u Vrginmostu je održana tradicionalna, 16. po redu kulturno-povijesna manifestacija Đedova kosidba s prigodnom večeri pjesama, igara i folklora. Prisustvovali su joj brojni gosti pa se tako u centru Vrginmosta okupilo oko 1.500 ljudi.

Bio je to centralni događaj ove godine u općini. Održavanjem ove priredbe čuva se identitet srpskog naroda i njegove tradicije, narodnih običaja ovog dijela Korduna, čuvaju se narodne pjesme i igre ovog kraja, pa ondje dolaze brojni folklorni ansambli iz svih krajeva Hrvatske i susjedne BiH.

Kosidba ima takmičarski karakter ali je on uvijek u drugom planu. U pojedinačnoj konkurenciji se takmičio 21 kosac. Najbolji je i ove godine bio Milan Tepavac iz Rijeke, a drugi njegov brat Miladin Tepavac dok je treće mjesto osvojio Milan Stjepanović iz Gorskog Kotara.

U ekipnoj konkurenciji su sudjelovale dvije ekipe s po tri kosca. Pobijedila je i ove godine ekipa iz Rijeke u sastavu braća Milan te Miladin Tepavac i Đuro Brkljač, dok je drugo mjesto osvojila ekipa iz Viškova u sastavu Momčilo Bojić, Đuro Vukelić i Vaso Ogrizović. I ovaj put najviše pažnje je izazvalo takmičenje veterana, starijih od 65 godina.

Nastupila su trojica, a pobijedio je Nikola Lukač (87) iz Topuskog, poznati atletičar, maratonac i bivši željezničar. Drugi je bio Rade Polojac (73) i treći Petar Ivković (90) iz Karlovca, također umirovljeni željezničar i zadnjih nekoliko godina najstariji kosac, koji se time bavi od svoje 15. godine. I ove se godine kosidba odvijala pod budnim okom kosidbaše Đure Šapića, a ovo je bila šesnaesta manifestacija jer 2020. i 2021. nije održavana zbog korone.

Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta kaže da je sve bilo odlično organizirano pa predsjednica vrgomošćanskog pododbora Senka Crevar zaslužuje svaku pohvalu kao i nagradu SKD Prosvjete za čuvanje i očuvanje ove tradicije. Za sve sudionike je bio pripremljen lovački gulaš, a prije početka održan je defile svih učesnika centrom Vrginmosta.

Ove godine je bio i najveći broj zvaničnih gostiju na čelu sa potpredsjednicom hrvatske vlade Anjom Šimpragom. Bili su tu srpska dožupanica Sisačko-moslavačke županije i dožupan Karlovačke županije Mirjana Oluić i Dejan Mihajlović, predsjednik Udruženja Kordunaša, potomaka i prijatelja Korduna iz Beograda Petar Šaula, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica iz Beograda Mile Šapić, predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša iz Beograda Slobodan Šarac, načelnici općina Topusko, Vojnić, i Krnjak, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Mile Radović, generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković, predsjednici brojnih pododbora Prosvjete iz Hrvatske, predstavnici udruženja Kordunašica i Društva hrvatsko-ruskog prijateljstva iz Vojnića.

- Savremeni način života nam svakodnevno nameće brige i stresove. U tom stvaranju bolje budućnosti sve više gubimo spoznaju o svojoj prošlosti, zaboravljamo da su naši preci pjesmom i igrom slavili ljepotu života, ali i borili se protiv svega što im je morilo dušu. Danas nas pjesme i igre čine radosnima i ponosnima, ali i pomažu da sačuvamo korijene i ostavimo mladim generacijama saznanje o bogatom stvaralaštvu svojih predaka - rekla je Novostima Senka Crevar, agilna predsjednica vrgomošćanskog pododbora Prosvjete, glavna organizatorica manifestacije, inače nedavno nagrađena za očuvanje identiteta Srba u Hrvatskoj od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Glavni organizatori bili su pododbor SKD Prosvjeta Vrginmost i tamošnja Općina, a pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općina Vrginmost. U kulturnom dijelu programa nastupili su pododbori SKD Prosvjeta iz Vrginmosta, Krnjaka, Viškova, Vojnića, Garešnice, Zagreba, Korenice, Kostajnice te Baljski sokolovi, Srpsko kulturno društvo Vreteno iz Rijeke, SKUD Jovan Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda te KUD Hasan Mujezinović iz Cazina u BiH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više