Novosti

Kronika

Povratak "Đedove kosidbe"

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, u Vrginmost se vratila tradicijsko-kulturna priredba uz večer pjesama i igara

Large vojni%c4%86  7a

Kosci u akciji

Petnaesta tradicijsko-kulturna manifestacija "Đedova kosidba" uz večer pjesama i igara, održana je 9. jula u Vrginmostu. Do 2019. godine priredba je redovno održavana svake godine, a onda je uslijedila dvogodišnja pauza zbog pandemije. I ovaj puta zajednički su je organizirali pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Vrginmosta i Općina Vrginmost, dok su pokrovitelji bili Savjet za nacionalne manjine i Općina.

Takmičenje kosaca i nastupe folklornih ansambala je promatralo više stotina stanovnika Vrginmosta i Korduna. U takmičarskom dijelu programa nastupilo je dvadesetak kosaca u tri kategorije: pojedinačnoj, ekipnoj i veteranskoj. Najprije je održan manji defile sudionika, a potom su uslijedili kosidba i umjetnički program. U njemu su nastupili pododbori Prosvjete iz Vrginmosta, Krnjaka, Viškova, Vojnića, Garešnice i Zagreba, Vreteno iz Rijeke, SKD Jovan Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda, Udruženje žena iz Srpskih Moravica, KUD Seljačka sloga Kupinec, ZKUD Općine Klinča Sela te Kalinka-udruženje ruske manjine iz Međimurja, čiji članovi su prije toga posjetili Partizansku bolnicu na Petrovoj gori.

Pobjednik među koscima u pojedinačnoj konkurenciji je Đuro Vukelić, a slijede Miloš Tepavac i Vaso Ogrizović. Najbolja ekipa bila je u sastavu Branko Brkić, Miladin i Miloš Tepavac, ispred ekipe Momčila Bajića, Đure Vukelića i Milana Balabana.

Kod veterana je i ovaj put bio najstariji Petar Ivković (1933.), a kosili su također njegovi kolege Dušan Jerosimić i Đuro Šapić koji je ponovo bio voditelj takmičenja i kosidbaša. Zahvalnice su još dobili Milan Stjepanović, Nevenka Mraković, Ankica Komlenić, Marko Vučković i najmlađi kosac Leon Dubajić.

Priredbi su prisustvovali dožupanica Sisačko-moslavačke županije Mirjana Olujić, dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović, načelnik Općine Vrginmost Milan Vrga i načelnik Krnjaka Perica Matijević. I ove godine se cijela priredba odvijala pod budnim okom i dirigentskom palicom agilne Senke Crevar, predsjednice pododbora SKD Prosvjeta Vrginmost.

Aleksandar Dmitrović i Petar Ivković

Aleksandar Dmitrović i Petar Ivković

Na manifestaciji smo zabilježili jedno novostvoreno prijateljstvo. Radi se o upoznavanju najstarijeg kosca Petra Ivkovića iz Karlovca i šestogodišnjeg Aleksandra Dmitrovića iz Vrginmosta. Aleksandar je na čas u drugi plan stavio drvenu pušku koju mu je majka kupila na štandu drvenih igračaka i želio se upoznati s "onim čovjekom sa crnim šeširom i bijelom nošnjom" rekavši da će zdušno navijati za tog kosca. I kako je obećao, zdušno je navijao za "čika Peru". Zbog toga je od organizatora dobio i posebno priznanje. Aleksandar će u prvi razred osnovne škole krenuti iduće jeseni. Radi se inače o vrlo pametnom, komunikativnom i rječitom dječaku.

Ivković Živi u Karlovcu, a rođen je u obližnjoj Gornjoj Trebinji. Željeznički je službenik u penziji. Kako sam kaže, kosi od najranije mladosti što su djeca sa sela morala naučiti sa desetak godina i tako pomagati roditeljima jer tada život na selu nije bio nimalo lagan. Aleksandrova majka Irena Relja je doseljenica iz BiH i uskoro bi trebala diplomirati predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu pa se primjena stečenih znanja vidi na Aleksandrovom ponašanju. Irena i Aleksandrov otac su pokazali da mladi ipak mogu prevazići neke probleme i ratne traume starijih generacija, a predsjednica Prosvjete Senka Crevar kaže da u pododboru ima veliki broj doseljenih Hrvata te da međunacionalnih problema nema.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više