Novosti

Kronika

Oдгoђeнa "Koсидбa"

Tрaдициoнaлнa мaнифeстaциja у Вргинмoсту, кojу oд 2010. гoдинe зajeднички рeaлизирajу СKД Прoсвjeтa и Oпћинa Гвoзд, ни oвe гoдинe нeћe бити oдржaнa збoг eпидeмиoлoшких мjeрa

Large 9

"Đedova kosidba" pričekat će bolje dane

Iako se nagovještavalo da ćemo s vremenom naučiti, ako ne plesati, a onda živjeti uz ograničenja epidemioloških mjera uslijed Covida 19, u mnogim mjestima i drugo ljeto donijelo je otkazivanje brojnih manifestacija i kulturno-umjetničkih susreta. Izuzetak nije ni srpska zajednica u Hrvatskoj. Povratak u staro normalno do daljnjeg je odgođeno i za Manifestaciju "Đedova kosidba" u Vrginmostu koju od 2010. godine zajednički realiziraju SKD Prosvjeta i Općina Gvozd. Generalni sekretar SKD Prosvjete Slobodan Živković ističe da je "Đedova kosidba" otkazana zbog broja učesnika koji je veći nego što epidemiološke mjere dozvoljavaju.

- Poslije konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije sugerirano nam je da ne idemo u realizaciju manifestacije. Organizacija pojedinih kulturno-umjetničkih programa i manifestacija ovisi o hrabrosti samih organizatora na terenu i njihove spremnosti na rizik s obzirom na epidemiološke okolnosti - objašnjava Slobodan Živković. Napominje da je krajem mjeseca u susjednome Malom Gradcu, planirano održati "Susrete na Baniji", koji su također pod nadležnošću Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

- Iako "Susreti na Baniji" okupljaju veći broj učesnika, nadamo se da će nakon 15. jula doći do popuštanja epidemioloških mjera. Organizacija manifestacija dosta ovisi od stava lokalnih stožera civilne zaštite koji se međusobno razlikuju. Ovog vikenda Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije dozvolio nam je da organiziramo Smotru dječjeg folklora u Garešnici gdje je učestvovalo 10 kulturno-umjetničkih društava i sve je proteklo bez problema. Svi ovogodišnji kulturno-umjetnički programi SKD Prosvjeta koji nisu usko vezani za određene datume i vjerske praznike, odgođeni su za jesen. Savjet za nacionalne manjine, kao i za prošlu godinu, donio je odluku da se sredstva u iznosu do 80 posto namijenjenih za realizaciju manifestacija koje nisu mogle biti održane zbog epidemioloških mjera mogu prenamijeniti za nabavku opreme i uređenje prostora pododbora Prosvjete - navodi Živković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više