Novosti

Društvo

Ni svetka ni petka

Znala sam da je radno vrijeme u novinarstvu širok pojam. Ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Zato moramo imati uređene radne odnose, kaže Marija Molnar, povjerenica Regionalne sindikalne podružnice SNH u Vukovarsko-sremskoj županiji

Large a1redakcija filip kos

Sve je više članova sindikata u medijskim redakcijama (foto Filip Kos/PIXSELL)

S narušavanjem radnih prava i sve većom neizvjesnošću u novinarstvu, primjetno je okrupnjivanje sindikalnih ogranaka u redakcijama lokalnih medija. Novinarke i novinari Vukovarsko-sremske županije u protekle tri godine se sve više organiziraju i priključuju Sindikatu novinara Hrvatske.

Marija Molnar s Hrvatskog radija Vukovar, povjerenica je Regionalne sindikalne podružnice SNH u Vukovarsko-sremskoj županiji, osnovane 2020. Novim kolegama poželjela je dobrodošlicu i pozdravila medijsko jačanje sindikalizma u "trusnom području" kakvo je vukovarsko. Ogranci su do sada osnovani na Plavoj Vinkovačkoj televiziji, u dopisništvu Večernjeg lista, na Radio Dunavu, Hrvatskom radiju Vukovar, na portalu 032 press i u medijima Zajedničkog veća opština. Molnar ističe da je Vukovar podijeljen na više osnova te da vlada nestabilnost u ekonomskom, međuljudskom i demografskom smislu. Grupiranje pod krov SNH-a njihov je odgovor na opterećene odnose.

- Mi smo se organizirali jer "nismo znali što ćemo sa sobom". Teško je bilo u početku, ali sada se više ljudi učlanjuje zato što imaju više problema. Ne poštuje se radno vrijeme, novinari se moraju boriti za godišnji odmor, slobodan dan i da im budu plaćeni prekovremeni sati. Govorimo o kršenju temeljnih radničkih prava. Naša struka je strašno izložena, u takvim okolnostima ne možete davati najbolje od sebe. Mi smo svojim primjerom pokazali da je moguće zajedno raditi i stremiti nekim višim ciljevima - objašnjava Molnar. Dodaje da donekle shvaća vlasnike medija, nakladnike i izdavače, ali novinari ne smiju pristajati na sve. Smatra da je važno inzistirati na kolektivnom ugovoru.

- Nemamo ni svetka ni petka. Kad sam krenula u ove vode znala sam da je radno vrijeme u novinarstvu širok pojam. Ako padne bomba, idem raditi. Ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Zatrpani smo informacijama od 0 do 24. Zato moramo imati uređene radne odnose koji se poštuju. Važno je da znamo svoja prava, oko toga nema pregovora s poslodavcem - jasna je novinarka.

Ona navodi da je poseban izazov raditi u lokalnim medijima jer novinari moraju ostati živjeti u maloj sredini nakon što nešto napišu. Molnar podcrtava da je još teže biti žena, novinarka i pripadnica nacionalne manjine u Vukovaru. Sindikat bilježi sve više napada na manjinske novinarke.

Govorimo o kršenju temeljnih radničkih prava - Marija Molnar

Govorimo o kršenju temeljnih radničkih prava - Marija Molnar

- Ovdje su novinari i novinarke dodatno opterećeni zbog nacionalne podijeljenosti. Novinarke trpe višestruku diskriminaciju. Nedavno se dogodilo da je jedan lokalni političar otvoreno prozivao novinarku zbog njene nacionalnosti. To onda dalje ide po desničarskim medijima, poziva se na linč. Nas nema tko štititi, to mogu samo sindikat i policija. Žene su previše izložene i treba ih ojačati. Radimo težak, odgovoran posao i zaslužujemo više poštovanja - zaključuje Marija Molnar.

Ovih dana Regionalnoj podružnici se pridružila i mala, ali davno formirana redakcija Medijskih servisa Zajedničkog vijeća opština (ZVO) iz Vukovara. Za sindikalnog povjerenika je izabran novinar Nikola Milojević. Novoizabrani povjerenik navodi da je podružnica osnovana po uzoru na veće redakcije. Na ovaj korak su se, kako kaže, odlučili iz više razloga, a prvi i najvažniji je onaj zbog kojega se sindikalne podružnice i inače osnivaju – zbog bolje zaštite novinarskih prava.

- Do sada smo, najviše svojom krivicom, bili isključeni iz sindikata i strukovnih organizacija. Sindikalno smo se organizovali u cilju boljeg povezivanja i informisanja o našim zajedničkim interesima i pravima. Želimo biti konstruktivan partner sindikatu ali i našem poslodavcu. Verujemo da ćemo na ovaj način poboljšati i lični rad te doprineti boljem informisanju naših građana - kaže Milojević.

Časopis Izvor, TV emisija "Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema" i portal Srbi.hr, okupljeni pod kapom ZVO-a, pokrivaju sve bitne teme za zajednicu u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire. Podjednaka uključenost u proizvodnju televizijskog programa uz rad u tiskanim novinama i na portalu, desetak stalno zaposlenih u ZVO-u čini multimedijalnim novinarima. Osim toga, oni su zaduženi za internet stranicu njihove organizacije. Imaju također izdvojeni TV studio u Kninu s jednom novinarkom i dva snimatelja.

Specifična pozicija manjinskih novinara - Nikola Milojević

Specifična pozicija manjinskih novinara - Nikola Milojević

- Izvor i TV emisija izlaze dva puta mesečno, dok se portal radi na dnevnoj bazi ili kada je potrebno, zavisi šta je prioritet u datom trenutku. To i jesu i nisu jednaki sadržaji. Za novine nam treba više priloga nego u TV emisiji, dok portal nema ta ograničenja. Mala smo redakcija i krpimo se kako znamo. Nekad isti sadržaj obrađujemo na tri različita načina. Svi smo zaposleni na puno radno vreme - pojašnjava Milojević.

S ulaskom u sindikalne vode očekuju da će upoznati kolege iz različitih medija i tako bolje spoznati situaciju u struci i naučiti o pravima o kojima dosad, kaže povjerenik, nisu mnogo znali. Kao novinari i novinarke s radnim iskustvom od 10, 15 ili 20 godina, bave se pravima jedne manjine, pa je sasvim logično, objašnjava, da prije svega budu upućeni u svoja prava. Na pitanje o medijskoj slici u Vukovarsko-sremskoj županiji, naš sugovornik odgovara da su lokalni mediji i u Vukovaru većinski u vlasništvu lokalne samouprave. Onih tržišno usmjerenih nema, osim dopisništva većih novinarskih kuća.

- Medijska slika nije sjajna. Novinari su potplaćeni i pod pritiscima, a lokalni mediji su uvek u slaboj poziciji. Oni su izolovani od centra države, rade "onako kako im kažu", nove generacije novinara uče od starijih, ništa se ne menja. Život u maloj sredini nije lagan za mnoge profesije, posebno za novinarsku - poručuje Milojević. Pozicija novinara pripadnika nacionalne manjine u lokalnim sredinama umnogome je specifična. Novinari iz medijskih servisa Zajedničkog vijeća opština svoj posao obavljaju profesionalno i savjesno, no društvene i političke okolnosti u Vukovaru otežavaju njihov rad.

- I mi takođe dobijamo pretnje, najčešće nekakva pisma od ekstremista. Ne osećamo da neko ustaje u našu zaštitu. Ponekad smo suočeni i s nezadovoljstvom pripadnika naše zajednice onim što radimo, tako da postoji čitav spektar kritika. Pritisaka je puno. U takvoj situaciji se treba organizovati i videti šta možeš da napraviš da se odbraniš od toga. Razmišljali smo: ako u SNV-u, odnosno u Novostima postoji sindikat, ako su se oni organizovali i postavili, zašto ne bismo i mi? Sve je u skladu sa zakonom - govori Milojević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više