Novosti

Društvo

Nikola Biliškov: Kuća-planet nam je prljava

Svojim nedjelovanjem djeci ostavljamo kuću-planet prljavu, devastiranu, s jakom naznakom katastrofe unutar jedne generacije. Zato je pojava Grete Thunberg najbolja stvar koja se sada čovječanstvu mogla dogoditi, tvrdi znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković

Sa11vosjb44i97ykc1v65atknyc

Nikola Biliškov

Jedan ste od organizatora apela za sustavnu klimatsku akciju koji je potpisalo 550 hrvatskih znanstvenika i znanstvenica?

Neposredni povodi apelu su sve veća zabrinutost sve većeg broja ljudi zbog klimatskih promjena i slabe sustavne akcije, intenzivan klimatski pokret kroz štrajkove i pokret srednjoškolaca, Extinction Rebellion itd. te otvoreno pismo koje je potpisalo preko 11.000 znanstvenika iz gotovo svih zemalja. U toj atmosferi globalnog pokreta frustrira sustavna neaktivnost naših institucija. Iako se apel kroz konkretne zahtjeve prvenstveno obraća institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, svrha mu je i potaknuti javnost da se još odlučnije posveti suočavanju s klimatskom krizom.

Kakav je odnos vlasti prema klimatskoj krizi?

Postoje neki znakovi reagiranja, ali i dalje im treba davati do znanja da želimo više odlučnosti. I Europska komisija uputila je Hrvatskoj pljusku zbog kašnjenja s izvještavanjem o mjerama povećanja energetske efikasnosti, na što ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić daje potpuno neadekvatan odgovor. Prvi pozitivan znak želje za djelovanjem je sastanak koji smo imali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a i predsjednik Zoran Milanović je u svom inauguracijskom govoru uputio pozitivnu poruku.

Nekima još uvijek treba dokazivati klimatsku krizu?

Danas je potvrđeno doslovce milijardama pojedinačnih, sistematiziranih objektivnih mjerenja desetina tisuća znanstvenika, objavljenih u recenziranim znanstvenim časopisima, na kraju pretočenima na nekoliko tisuća stranica IPCC-jevih (Intergovernmental Panel on Climate Change) izvještaja, da je antropogeni utjecaj predominantni uzročnik aktualnih klimatskih promjena. Pritom treba jasno reći da emisije ugljikovog dioksida nisu njihov temeljni uzročnik. Njih treba razumjeti kao materijalni medij, koji pohlepu, kao potisnu silu kapitalističkog fundamentalizma, prevodi u fizikalno-kemijski jezik.

Koliko će naši potomci snositi posljedice nedjelovanja?

Djeca i mladi doista imaju pravo našu generaciju doživljavati kao sramotne, kao neodgovorne izdajice, prestrašene, nesposobne individue zarobljene u začaranim krugovima nekolicine moćnika. Svojim nedjelovanjem im ostavljamo kuću-planet prljavu, devastiranu, s jakom naznakom katastrofe unutar jedne generacije. Zato je pojava Grete Thunberg najbolja stvar koja se u ovom povijesnom trenutku čovječanstvu mogla dogoditi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više