>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše T.O.

Nobel pripao borcima za prava djece

Među 278 kandidata i kandidatkinja, peteročlani norveški odbor za dodjelu nagrade, koji imenuje norveški parlament, ove je godine Nobelovu nagradu za mir odlučio dodijeliti Malali Yousafzai i Kailashu Satyarthiu.

Malala Yousafzai sa 17 godina najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir u povijesti. Ova pakistanska učenica i aktivistkinja za prava djece poznata je po zalaganju za prava djevojčica i pravo na obrazovanje, zbog čega je u napadu 2012. godine jedva ostala živa. Malala je 2009., u dobi od 11 godina, postala poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012. Zaustavili su autobus na cesti u kojem je Malal putovala u školu. Nakon što u tražili da se 'javi Malala Yousafzai', djevojčica se javila i onda su joj pucali u glavu i vrat, podsjeća Index.hr.

Kailash Satyarthi je svoj ​​život posvetio pomaganju milijuna djece u Indiji koja su prisiljena na ropstvo od bogatih i korumpiranih moćnika i zemljoposjednika.  Izgradio je globalni pokret protiv dječjeg rada. Osnivač je udruge Bachpan Bachao Andolan koja je spasila desetke tisuća života.

1/1