Novosti

Književna kritika

Norveška receptura

Geir Gulliksen, "Dovoljno dobar za tebe" (s norveškog prevela Anja Majnarić, Fraktura, Zaprešić, 2023.): Roman o sredovječnom piscu koji prepoznaje emancipacijski potencijal feminizma

Large knji%c5%bdevna

Duhovit tekst koji transformira tradicionalne obrasce

Vrijeme je lista knjiga za plažu. Umjesto uobičajenih ljetnih knjiških preporuka evo jednog skandinavskog paketa. Redom: "Jutarnja zvijezda" Karl Ove Knausgård, "Max, Mischa & ofenziva Tet" Johan Harstad, "Jutro i večer" Jon Fosse, i "Dovoljno dobar za tebe" Geir Gulliksen. Većina u prijevodu Anje Majnarić, sve Norvežani i muškarci. Posljednji u nizu, Knausgårdov frend i urednik, ujedno je i najskorije objavljen.

Gulliksenov roman otvara se kupovinom cipela i odijela. Sredovječni pjesnik odijeva novo odijelo, pogleda se u zrcalo i uplaši. Nešto ne valja s kratkim, odrezanim hlačama i Miki Maus cipelama. Ali povratka nema. Crne cipele i kratke hlače sjedaju na bicikl i praćene pogledima kreću na posao. Tako počinje putovanje jednog muškarca u srednjim pedesetima. Geir Gulliksen oblači svog protagonista, Henninga, onako kako se u starim slikovnicama likovi zaogrću papirnatim odijelima, i šalje ga u svijet.

Henning nije čovjek koji bi "radio" na heteroseksualnim vezama i brakovima. Kada bi veza postala loša, ponašao se "proaktivno" i koristio svoje pravo da iz nje izađe. Rezultat toga je desetak propalih veza. U suvremenom društvu još ima onih koji ustraju u vezama "radeći" većinu života na brakovima. Iza Henninga su dva razvoda i dvije kćeri. Zbog toga se ne osjeća ni zadovoljno ni ostvareno. Ali tu dolazi novo odijelo. Na sastanku u marketinškoj agenciji Henning će gej klijenta pogladiti po obrazu. Odakle mu ta ideja? "Odijelo ju je izazvalo", kaže tajanstveno Gulliksen.

Analizirajući svoje heteroseksualne veze, koje zbog raznoraznih razloga nisu ispunile njegov osobni potencijal, Henning zaključuje da je možda vrijeme za jednu homoseksualnu. Putovanje započeto vožnjom na biciklu se nastavlja. U marketinškoj agenciji je dobio pedalu zbog seksualnog uznemiravanja, starija kći izrasla je u mladu žena koja Kurde želi slati kući, a mlađa se upućuje da u ocu vidi egoista i "kulturnog marksista". Je li sredovječni Martin odgovor na sve te probleme?

Geira Gulliksena predstavljamo u paketu s moćnim norveškim muškarcima. No "Dovoljno dobar za tebe" je roman koji može i samostalno stajati. Ima u tom tekstu i ozbiljne komedije i posve dirljivih emocija. Gulliksen spretno manevrira između kratkih hlača i otuđenih kćeri, ne gubeći iz vida ni famoznog Martina.

Obiteljska slika pisca još uvijek je slika heteroseksualca koji nema djecu iz braka ili partnerstvu sa ženom. Takav model i kod nas prevladava. Gulliksenov puzzle mijenja tu sliku. Zapravo, transformira neke tradicionalne obrasce. Henning je, naime, do stanovite mjere feminiziran.

"Feminizam je otvorio tajna vrata u mojoj egzistenciji, izlaz iz svega što je djelovalo tako zatvoreno i unaprijed definirano kad sam bio mlađi… To da žene mogu raditi isto što i muškarci, moralo je značiti i da bi muškarci trebali moći više sličiti ženama. A pogotovo u ljubavi, smatrao sam."

Henning prepoznaje emancipacijski potencijal feminizma. To je nešto o čemu treba razmisliti. Feminizam ovdje dolazi kao opća vrijednost, ali "Dovoljno dobar za tebe" nije roman magičnog rješenja. Ne želimo previše odati, ali muškarac koji u kratkim hlačama napreduje na biciklu, sve se više udaljava od svog cilja. I da, nešto je u svemu tome povezano s logikom potrošačkog društva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više