Novosti

Društvo

Novi grafiti kojima se poziva na nasilje prema Srbima

‘Kakvi uzori, takva mladost. Ne možete prešutjeti partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika, a onda očekivati hrabre generacije’, poručili su iz Srpskog narodnog vijeća nakon što su na zagrebačkom području osvanuli novi grafiti

Wvexylrgjx9md4hzx8n4x7zwqpr

Grafit u Svetoj Klari (foto Twitter)

U samo tri dana, od četvrtka do subote, na zagrebačkom području ispisane su tri prijeteće poruke upućene srpskoj manjini kojima se poziva na silovanje, nasilje i smrt.

Najnovija poruka stiže iz Svete Klare. U Čavoglavskoj ulici, na zidiću kod dječjeg vrtića, nacrtano je drvo na kojemu su obješeni ljudi, a uz to piše ‘Serbian family tree’ (‘Srpsko obiteljsko stablo’, op. a). Fotografiju gnjusnog grafita podijelilo je Srpsko narodno vijeće na Twitteru. ‘Kakvi uzori, takva mladost. Ne možete prešutjeti partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika… a onda očekivati hrabre generacije’, poručili su iz SNV-a.

U zagrebačkom naselju Borovje jučer je otkrivena još jedna zastrašujuća poruka zbog koje je policija započela kriminalističku istragu. ‘U Vukovaru hrvatskome gradu, gradu mnogi četnici su ostavili bradu. Sve ćemo vam prste slomit, a ne samo tri. Ubi Srbina’, poziv je na smrt iz Ulice Grada Chicaga.

Novi val ekstremno uznemirujućih poruka započeo je u četvrtak kada je grupa navijača Bad Blue Boysi u Kustošiji izvjesila transparent na kojem je pisalo: ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’. Huligani su držali i zastave HOS-a ne skrivajući identitet i glasno skandirajući ‘Ubij Srbina’. Zbog sramotnog transparenta upućenog ženama i djeci pripadnicima srpske nacionalne manjine privedena su dva mladića starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnika od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’. Kaznene prijave podnesene su Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prema informacijama iz Policijske uprave zagrebačke, svi privedeni priznali su počinjenje kaznenog djela.

‘Sumnja se da su se zajedno s više drugih, za sada nepoznatih osoba, 11. lipnja 2020. godine oko 21 sati okupili na adresi, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir. Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti’, javljaju iz PU zagrebačke.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više