Novosti

Politika

"Novosti ne poštuju Hrvatsku i njene temeljne vrijednosti"

Najnoviji napad na redakciju Novosti došao je danas iz Sabora kada je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kazao da naš tjednik predstavlja one Srbe "koji su 1990-ih ustali protiv Hrvatske" i dodao da provociramo, unosimo nemir…

Large pavlicak novi

Marijan Pavliček s naslovnicom Novosti

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik, otvorio je današnju saborsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. i 2020. godinu za potrebe nacionalnih manjina.

Nakon što je s papira pročitao koliko ima nacionalnih manjina u Hrvatskoj te koliki je njihov pojedinačni udio u ukupnom stanovništvu, okomio se na najbrojniju – srpsku nacionalnu manjinu.

Svoje izlaganje u dva navrata je u potpunosti posvetio Srpskom narodnom vijeću, tjedniku Novosti i manjinskom obrazovanju. Kazao je da se od svake nacionalne manjine očekuje da poštuje državu u kojoj živi, ali, eto, redakcija i uredništvo Novosti ne poštuju Hrvatsku i njene temeljne vrijednosti. Zastupnicima je pokazao davnu naslovnicu Novosti "Lijepa naša lijepo gori" koju je, kao što su i mnogi prije njega, sasvim krivo i zlonamjerno interpretirao.

- Zar je to prikladno za tjednik koji se financira iz državnog proračuna? Zar je prikladno da se ismijavaju s hrvatskom himnom "Lijepa naša haubico"? Zar je prikladno da se ismijavaju visokim crkvenim dužnosnicima, prvenstvo katoličkim klerom? Mogu se ismijavati predstavnicima desnog političkog spektra, kojima ja pripadam, meni je to manje bitno. Ali nije prikladno da se financiraju s hrvatskim kunama i pljuju po hrvatskoj državi - ocijenio je Pavliček, rekavši da je to rezultat koalicije HDZ-a i SDSS-a.

Na sve to je dodao ispraznu frazu da su nacionalne manjine bogatstvo svake države. U svim svojim višeminutnim izlaganjima nije izrekao nijednu afirmativnu riječ o nacionalnim manjina, makar o jednoj od 18 zastupljenih u Hrvatskoj, i to na dan kada se raspravlja upravo o Izvješću o Ustavnom zakonu o pravima istih tih nacionalnih manjina.

Pavliček je, između ostalog, ocijenio da je A model manjinskog obrazovanja, odnosno "potpuna odvojenost djece", najlošiji model obrazovanja za budućnost Vukovara. Isto tako misli da bi C model bio prihvatljiviji, ali da srpski političari inzistiraju na ovom prvom.

Osim što se razumije u uređivanje novina, u maniru jednog demografa izračunao je da će se ta vrsta obrazovanja Srbima u Vukovaru obiti o glavu, jer im srednjoškolci odlaze u Novi Sad i Beograd, a ne u Zagreb. Podsjetimo, po A modelu se školuju i djeca pripadnici mađarske nacionalne manjine u Baranji, Česi na području Daruvara i Talijani u Istri.

Najskandalozniji trenutak svakako je onaj kada se Pavliček zapitao da li Srpsko narodno vijeće predstavlja sve Srbe u Hrvatskoj ili samo one, kako je rekao, koji su bili na okupiranim područjima? Smatra da SNV i Novosti s naslovnicama poput "Lijepa naša lijepo gori" predstavljaju one Srbe "koji su 1990-ih ustali protiv Hrvatske". Redakciji Novosti je poručio da unosi nemir i netrpeljivost, da se ne bave ljudskim pravima i novinarskim slobodama, već isključivo provociraju.

SDSS-ova Dragana Jeckov pitala je Pavličeka misli li da su Tamara Opačić, Boris Dežulović i Marinko Čulić, novinari Novosti koji su jučer nagrađeni u Hrvatskom novinarskom društvu, izdajnici?

- Vi ste hrabar čovjek kad protiv sebe sedmu silu na takav način želite uperiti - zaključila je Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više