>

novosti logo

Piše D.B.

Isprovocirani provokator

Zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček rekao je na konferenciji za novinare da se u Vukovaru događaju ‘sve učestaliji napadi i provokacije na nacionalnoj osnovi’ optuživši predstavnike SDSS-a da ih potenciraju i u njima učestvuju. Kao prvi primer naveo je održavanje parastosa 3. avgusta u hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, koji je za Srbe ubijene i nestale u akciji ‘Oluja’ te u znak sećanja na egzodus srpskog stanovništva 1995. organizovalo Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

‘Pitamo se kome je odana počast? Je li samo civilima ili i pripadnicima paravojnih postrojbi tzv. genocidne SAO Krajine’, upitao se Pavliček, optuživši čelne ljude SDSS-a iz Vukovarsko-sremske županije da ‘žele izjednačiti agresora i žrtvu i izmijeniti povijest’. Naveo je i primer svatova u Borovu naselju koji su nosili zastavu Srbije zbog čega je, kaže, braniteljska populacija bila ugrožena, a u kontekstu ‘srpskih provokacija’ spomenuo je i paljenje hrvatske zastave u Borovu naselju, iako policija još nije utvrdila ko je to učinio. Takođe je pozvao nadležne institucije da zabrane nastup pevača Mome Stanića na večeri Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca u Vukovaru jer je ‘90-ih godina pjevao i veličao krajiški režim i ismijavao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana’. Pavliček smatra da su ‘Hrvati postali ugroženi u vlastitoj državi upravo od pojedinaca iz redova SDSS-a’, poručivši da će tome ‘stati na kraj’ i da ‘neće dozvoliti promoviranje velikosrpske politike na području grada Vukovara’.

Marijan Pavliček je zamenik gradonačelnika Vukovara od 2014., a javnosti je postao poznatiji po video-snimku sa vlastite svadbe iz 2012. godine, na kojem je u društvu još nekolicine lokalnih političara pevao ustašku pesmu ‘Evo zore, evo dana’ slaveći zločince Juru Francetića i Rafaela Bobana. Snimak na kojem se vidi kako Pavliček iz sveg glasa peva ‘Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina, Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti’ i danas je dostupan na internetu.

1/1