Novosti

Kultura

Maричинa шумa

Maрицa Mиjaтoвић из Вукoвaрa je у Грaдскoj библиoтeци oдржaлa излoжбу двaдeсeтaк свojих рaдoвa oсликaних aкрилним бojaмa, тeхникoм нeгaтив, тeмaтски нaслoвљeних "Шумa"

Large informator mari%c4%8dina  %c4%87irilica

Marica Mijatović

Nakon godina nastojanja, Marica Mijatović iz Vukovara, je u "Spajalici" – odeljenju za mlade pri Gradskoj biblioteci Vukovar održala izložbu radova, tematski naslovljenih "Šuma". Dvadesetak radova, oslikanih akrilnim bojama, tehnikom negativ, dočaralo je autorkino viđenje bogatog biljnog i životinjskog sveta. Slikanjem se počela baviti tek odlaskom u penziju, iako je od mladosti zavolela likovnu umetnost.

- Kada sam pre 50-ak godina roditeljima izrazila želju da bih volela da se bavim slikanjem, Mama je rekla da zaboravim na to, da joj u kući ne treba boem, lutalica i neradnik. Tako je ona na to gledala. Želje su jedno, a život je drugo. Dok sam bila zaposlena nisam imala vremena za slikanje, a kako se počeo približavati odlazak u penziju, nisam to shvatala kao kraj puta, nego kao početak ozbiljnijeg bavljenja slikarstvom - ispričala je autorka. Odlučila se za akvarel i boje na bazi vode.

- Moje potrebe bile su puno veće od akvarela tako da sam počela slikati i sa akrilom pa je iz toga i nastala ova izložba. Šumu gledam kao jedan veliki i lep nered, prostor u kome se stalno nešto rađa i menja – istakla je Mijatovićeva. Govoreći o negativu, objasnila je da je to posebna vrsta slikanja na platnu, gde se prvo napravi podloga, a onda se iz nje izvlače prvi detalji slike, okolo se oboja, a zatim se izvlače drugi detalji slike i tako redom, sve dok se ne dobije gotovo delo.

- Zajedno smo odlučili da izaberemo tehniku, koja nije tako česta i koju retko ko radi. Mislim da će je svi oni koji je ne znaju iz umetničkog sveta, sada gledati drugačijim očima - ispričala je o autorki direktorka Gradske biblioteke, Anita Baier Jakovac.

Izložba je bila izuzetno posećena, jer je prikazala drugačiji pogled na likovno stvaralaštvo, a s obzirom da je bila prodajnog karaktera, pojedini posetioci izrazili su interes da baš neka od Maričinih slika popuni njihovu kolekciju ili zauzme mesto u jednom kutku njihove intime.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više