>

novosti logo

Piše N.J.

Obilježavanje 25. godišnjice ‘Bljeska’

Okupljanjem 1. maja želimo podsjetiti na stradanje civila tokom 'Bljeska', prije svega djece, kada je u Šeovici bjesomučnim granatiranjem ubijeno troje djece i više njih ranjeno na nogometnom igralištu, poručuju iz VSNM-a Požeško-slavonske županije

Četvrt vijeka od provođenja operacije ‘Bljesak’, koja je za posljedicu imala stradanje i egzodus Srba iz zapadne Slavonije, svatko obilježava iz svog aspekta. Kako je najavljeno, državna komemoracija bit će održana shodno situaciji oko epidemije koronavirusa.

Prvog maja u okučanskom Parku Hrvatskih vitezova kod spomen obilježja ‘Kristalne kocke vedrine’ vijence će položiti, zapaliti svijeće i odati počast poginulim hrvatskim vojnicima predstavnik roditelja poginulih branitelja, ratni zapovjednik operacije te predstavnici državnog vrha i načelnik općine Okučani. Komemoraciju i misu zadušnicu iz kapelice Vojnog ordinarijata u Zagrebu direktno će prenositi HRT koja će tim povodom uvečer prikazati i film o ‘Bljesku’.

Za razliku od državnih vlasti, koje događaje od 1. i 2. maja 1995. vide kao blistavu pobjedu hrvatske vojske i policije, predstavnici Srba odat će počast stradalim civilima u toj akciji. VSNM Požeško-slavonske županije obilježit će stradanje na groblju u Šeovici kod Pakraca, 1. maja s početkom u 09:30 sati.

‘Okupljanjem u Šeovici podsjećamo javnost na stradanje civila tokom ‘Bljeska’, prije svega djece, kada je u tom mjestu bjesomučnim granatiranjem ubijeno troje djece i više njih ranjeno na nogometnom igralištu. Sjećamo se i svih onih civila stradalih u Kraguju, Pakracu, Čagliću i drugim selima kao i svih onih stradalih u kolonama prema Bosanskoj Gradišci. Za sve ove zločine prema civilima nitko nije niti optužen, a kamoli osuđen’, ističe se u dopisu koji potpisuje predsjednik VSNM-a Nikola Ivanović.

- Kao i ranijih godina, 1. maja u kapelici u Medarima bit će služen parastos i položeni vijenci na spomenik stradalim mještanima - rekla nam je Ranka Milojković, zamjenica načelnika općine Dragalić.

- Mi ćemo se držati epidemioloških mjera, a nažalost zbog zabrane prelaska granice, skupu neće prisustvovati brojni mještani i članovi njihovih porodica koji su sada u BiH - rekla nam je uz podsjećanje da su Medari prvo selo koje je stradalo, ali i gdje je ubijano najviše civila.

Stradanja civila obilježit će se 2. maja i u Okučanima.

- Vladika pakračko slavonski Jovan služit će liturgiju u okučanskoj crkvi Sv. Dimitrija, dok će se pred spomenik stradalima u crkvenom dvorištu položiti vijenci - rekao nam je zamjenik načelnika općine Siniša Martinović, dodajući da su još u toku pregovori SPC-a i policije o broju ljudi koji bi mogao prisustvovati liturgiji u crkvi.

1/1