Novosti

Politika

Obilježavanje zločina u Varivodama

Srpsko narodno vijeće 28. septembra organizira odlazak u Varivode i Gošić gdje će se odati počast žrtvama ratnih zločina počinjenih poslije akcije Oluja 1995. godine

Md6qxim39bmiazliuziytv6q1y7

S jedne od prošlih komemoracija

Na godišnjicu zločina u Varivodama, 28. septembra, Srpsko narodno vijeće organizira odlazak u Varivode i Gošić gdje će se odati počast žrtvama ratnih zločina počinjenih u avgustu i septembru poslije akcije Oluja 1995. godine.

U Gošiću kod Kistanja 27. avgusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65). Svi ubijeni bili su civili, a u selu ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.

Gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. septembra 1995., ubijeno je devet mještana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Stanovnici ovih sela tek su dio civilnih žrtava koje su ubijene tokom i nakon Oluje. O razmjerima zločina koji su tada počinjeni najviše govori činjenica da gotovo i ne postoji selo sa srpskim stanovništvom u sjevernoj Dalmaciji i Lici u kojem nije bilo ubojstava jedne ili više osoba. Prema različitim izvorima procjene o broju ubijenih civila kreću se od 677 do 1.205. Na području zahvaćenim Olujom uništeno je, odnosno spaljeno, srušeno ili temeljito oštećeno na hiljade objekata. S njega je protjerano oko 200.000 stanovnika, od kojih se svojim domovima vratio manji dio njih.

Zainteresirani za odlazak na komemoraciju u Gošić i Varivode mogu se javiti na e-mail marija.crnogorac@snv.hr

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više