Novosti

Kronika

Oбиљeжeн Св. Дoситej Зaгрeбaчки

Припaдници српскe и рускe зajeдницe у Зaгрeбу су oбиљeжили крсну слaву

Fsz9hvp7xqez0g9jski11ibu226

Povodom obilježavanja Sv. Dositeja Zagrebačkog, krsne slave VSNM-a grada Zagreba, u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg održana je liturgija koju su služili sveštenici Mihajlo Žikić i Bogoljub Ostojić, kao i đakon Zoran Radić. Nakon liturgije o. Žikić osveštao je slavski kolač i čestitao slavu Vijeću i njegovom predsjedniku Saši Miloševiću.

Sv. Dositeja je kao svoju krsnu slavu obilježila i Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj, a nakon liturgije u kapelici na zagrebačkom Sv. Duhu, organizirali su i kraći kulturni program.

Podsjetimo da je Dositej Vasić nakon stvaranja Zagrebačke eparhije 1931. godine postavljen za prvog mitropolita zagrebačkog. Osnovao je ženski manastir Sv. Petke, koji se nalazi u neposrednoj blizini Srpske pravoslavne gimnazije ‘Katarina Kantakuzina Branković’ u Zagrebu, i radio je na osposobljavanju pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama.

Veliku pažnju je posvećivao brojnim ruskim emigrantima koji su u to vrijeme živjeli u Zagrebu i koji su uz njegovu podršku uspjeli organizirati vjerski, kulturni i politički život te stvoriti niz socijalnih organizacija i ustanova koje su pratile i pomagale učenike, studente i druge kojima je trebala pomoć.

Ustaške vlasti uhapsile su mitropolita Dositeja početkom maja 1941. i držale ga zatočenog u policijskom zatvoru, a onda i u bolnici Sestara milosrdnica. Uz zalaganje pojedinih diplomata i nadbiskupa Stepinca, bio je prebačen je u Beograd, gdje je 13. januara 1945. umro.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više