Novosti

Politika

Obnovljeno obilježje Crvenoarmejcima

Ostvareno obećanje Anvara Azimova, ambasadora Ruske federacije: Privedeni su kraju radovi na spomeniku - kosturnici Crvenoj armiji na belomanastirskom Trgu Slobode

Pmizhlztn5q4pqfcdnuenbl9rx2

Završena obnova - belomanastirski Trg slobode 

Obećanje Anvara Azimova, ambasadora Ruske federacije u Republici Hrvatskoj, koje je dato nakon višekratnih poseta jedinom baranjskom gradu urodilo je plodom: nakon ruske financijske inekcije, radovi na spomeniku kosturnici Crvenoj armiji na belomanastirskom Trgu Slobode privedeni su kraju.

Beli Manastir jedan je od retkih hrvatskih gradova u čijem centru, između ostalog, dominantan položaj zauzima spomenik posvećen Crvenoj armiji. Reč je o spomeniku u obliku obeliska, na stepeničastom postolju, u čijem je podnožju pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič-Musin, koji je poginuo u novembru 1944. godine u Batinskoj bitki. Spomenik palim borcima Crvene armije narod Baranje podigao je odmah nakon oslobođenja od sila osovine.

Na vrhu obnovljenog spomenika, koji je popločen crveno smeđim reljefnim mermerom, nalazi se crvena zvezda petokraka, a na pročelnom delu, uz srp i čekić u zlatnoj boji, nalaze se posvete ‘Na večnu uspomenu‘ i ‘Palim borcima nepobedive Crvene armije u borbi protiv fašizma i za naše oslobođenje‘ na ruskom, srpskom, hrvatskom, i mađarskom jeziku. Stepeničasto postolje spomenika, koje je također obnovljeno, popločeno je sivim mermerom.

Osim obnove spomenika u centru grada, ruska ambasada obezbedila je i sredstva za obnovu drugog spomenika vezanog uz Drugi svetski rat, a koji je smešten na delu Katoličkog groblja zvanom Partizansko groblje. Ovo spomen obeležje površinski je veće od gore spomenutog. Prema rečima čelnih ljudi u gradu, nakon završetka obnove, koja se očekuje do kraja novembra, izgledat će još impresivnije. Oba spomenika pod zaštitom su Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U sklopu obnove spomenutih spomenika obnovit će se i tri biste koje se također nalaze na partizanskom groblju, a reč je o bistama baranjskih revolucionara Jovana Lazića, Sare Bertić i Kiš Ernea. Iako je planirano da delegacija ruske ambasade, na čelu sa ambasadorom Anvarom Azimovim, poseti Beli Manastir 11. novembra za Dan grada, ta je poseta, zbog ambasadorovih obaveza, prolongirana za 15. novembar. Tada, uz kraći umetnički program, delegacije će obići spomenike i položiti vence na belomanastirskom trgu, i partizanskom groblju, a posetit će i Spomen kompleks u Batini koji je posvećen Batinskoj bitki.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više