Novosti

Društvo

Obranjeni mesari

Burna javna rasprava o prijedlogu nove strukture upisa učenika u prve razrede srednjih škola ponukala je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da izmijeni odluku i vrati neke od prethodno ukinutih programa

Large intrigator  anja

Tehnička škola Nikola Tesla u Vukovaru (foto Goran Ferbezar/PIXSELL)

Burna javna rasprava o prijedlogu nove strukture upisa učenika u prve razrede srednjih škola ponukala je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da izmijeni odluku i vrati neke od prethodno ukinutih programa. Prosvjetni radnici, osnivači škola, kao i predstavnici nacionalnih manjina nisu dobro prihvatili Fuchsovu ideju o obustavi pojedinih strukovnih programa u Hrvatskoj.

Dok su iz ministarstva taj potez pokušavali pravdati racionalizacijom razrednih mjesta i rasterećenjem nastavnika, predstavnici srpske nacionalne manjine ukazali su na ukidanje nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Vukovaru, što predstavlja povredu izborenih prava ove nacionalne manjine na istoku. Podsjetimo, prijašnja odluka o ukidanju smjerova obuhvatila je smjerove po modelu A u Strukovnoj školi Marko Babić i Tehničkoj školi Nikola Tesla iz Vukovara te u Srednjoj školi Dalj.

Rudolf Tomić, ravnatelj Strukovne škole Marko Babić, osobno je predložio ukidanje nastave na srpskom, odnosno smjerove konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalist i slastičar. Ova zanimanja su učenici i ranijih godina upisivali, ali u manjem broju. Kao što smo već pisali, Državnim pedagoškim standardom predviđeno je da rad u razrednim odjelima s nastavom na manjinskim jezicima i pismima može biti organiziran i s manjim brojem učenika nego u dominantnoj nastavi.

Izmijenjena odluka jednaka je prošlogodišnjoj. Za Strukovnu školu Marko Babić predviđen je upis 195 učenika u deset razreda i 17 zanimanja. U nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu planiran je upis 82 učenika u četiri razreda i šest zanimanja: konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalist, slastičar, kozmetičar i frizer.

Za Tehničku školu Nikola Tesla u Vukovaru odobren je upis 260 učenika u 13 razreda za 21 zanimanje. Kada je riječ o Srednjoj školi Dalj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planiralo je smanjiti broj upisanih učenika sa 60 na 40 te ukinuti jedan razred i jedno zanimanje. Najnovijom odlukom ministra predviđeno je da broj učenika, razreda i zanimanja ostane jednak prošlogodišnjem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više