Novosti

Kronika

Od graha do gulaša preko gužvare do paprikaša

"Mjesec baranjske kuhinje", manifestacija koja će otvoriti vrata seoskih domaćinstava i omogućiti da se na radionicama otkrivaju tajne pripremanja autentičnih baranjskih jela, trajat će od 10. aprila do 2. maja

Large 2

Od 10. aprila do 2. maja ove godine, Turistička zajednica (TZ) Općine Bilje – Kopački rit, TZ Baranje, TZ Općine Draž i TZ Osječko-baranjske županije organiziraju "Mjesec baranjske kuhinje", manifestaciju koja će otvoriti vrata seoskih domaćinstava i omogućiti zainteresiranima da na specijalnim radionicama otkriju tajne pripremanja autentičnih baranjskih jela. U Kopačkom ritu, na Baranjskoj planini i u vinskom podrumu nastupit će u ulozi "glavnih kuhara" jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa (Mario Romulić), posljednji baranjski gajdaš (Filip Golubov Car), najživopisniji baranjski vinar (Mihalj Gerštmajer) i drugi domaćini. Kako je broj osoba po radionici ograničen na 25, prijave i rezervacije idu preko Fejsbuka po principu "najbržeg prsta".

U tih mjesec dana održat će se ukupno deset radionica pripreme lokalnih jela. Nabrojat ćemo ih redom: paprikaš od pijetla s trgancima, lokšicama i čikovima (Gajić); šaran na rašljama (Kopačevo); perkelt od soma (Zmajevac); golubovi s trgancima (Draž); fiš-paprikaš (dvije radionice; Kamenac); grah u ćupu (Suza); gužvara s makom / gužvara s orasima (Bilje); gulaš od divljači (Karanac) i štuka u mundiru (Bilje). Sudionici radionica ne samo da će moći naučiti nešto novo i učestvovati u pripremi jela, nego će – naravno – i degustirati ono što su pripremili.

U projekt su uključeni brojni baranjski ugostiteljski objekti. Stoga su predviđene radionice samo uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji pripremaju stara jela u novom ruhu. Baranjski turistički radnici ono što posjetioce u Baranji čeka opisuju ovako: Učenjaci bi rekli "sinestezija", a mi kažemo: na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji "samo što nije", u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više