>

novosti logo

Piše Novosti

Odbor presudio: Ministar znanosti Pavo Barišić je plagijator

U postupku koji je pokrenut nakon ekskluzivnog otkrića tjednika Novosti, Odbor za etiku u znanosti zaključio je da je Barišić plagirao američkog politologa Stephena Schlesingera

Portal Index.hr objavio je danas Mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju od 21. prosinca 2016. po kojem je ministar znanosti Pavo Barišić prekršio Etički kodeks Odbora u smislu ‘plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misi i riječi drugih autora’ bez navođenja izvora podataka. Odbor je zaključio da je prijava protiv Barišića opravdana u dijelu koji se odnosi na plagiranje američkog politologa Stephena Schlesingera, jer je Barišić dijelove njegovog rada preuzeo bez citiranja izvora.

Četvorica kolega prijavila su Pavu Barišića Odboru za etiku radi plagiranja niza uglednih svjetskih autora još u ožujku 2011. godine, ali je ta prijava zbog diskontinuiteta u radu Odbora ostala zanemarena sve dok tjednik Novosti u listopadu 2016. godine, nakon što je Barišić postao ministar znanosti, nije ekskluzivno objavio njen sadržaj. Otkriće tjednika Novosti, da je prijava protiv Barišića više od pet godina ležala netaknuta, potaklo je tadašnjeg predsjednika Odbora, akademika Vlatka Silobrčića, da otvori arhiv Odbora i stavi u proceduru niz ranije zaprimljenih, a neprocesuiranih predmeta. Zbog otvaranja Barišićevog slučaja iz sveučilišnih krugova sklonih HDZ-ovom ministru izvršen je žestoki udar na Odbor za etiku i akademika Silobrčića, koji je odstupio s čela Odbora, ali je ostao u njegovom članstvu. Unatoč mnogobrojnim pritiscima, u kojima je prednjačio Rektorski zbor, tražeći raspuštanje tog tijela, Odbor je na čelu s novim predsjednikom Ivicom Vilibićem pronašao snage da osudi Barišića za težak akademski prekršaj, zbog kakvog se u pristojnim zemljama podnosi ostavka na svaku iole značajniju dužnost, a kamoli onu ministra znanosti i obrazovanja.

Pavo Barišić postavljen je za ministra u Vladi Andreja Plenkovića unatoč brojnim kontroverzama koje je vukao iz prošlosti, a tjednik Novosti, osim otkrića prijave za plagijat, upoznao je u listopadu 2016. javnost i s hvalospjevima kojima je Barišić u svojim ‘znanstvenim člancima’ častio ustaškog ideologa i Pavelićevog ministra obrazovanja Julija Makanca, nazivajući ga hrvatskim mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom.

1/1