Novosti

Društvo

Odlazak borca Tutua

U devedesetoj godini života preminuo je Desmond Tutu, južnoafrički anglikanski svećenik i jedan od najpoznatijih boraca protiv apartheida

Large rsz 1desmond tutu2 youtubev1

(foto Ytb-prtsc)

U devedesetoj godini života preminuo je Desmond Tutu, južnoafrički anglikanski svećenik i jedan od najpoznatijih boraca protiv apartheida. Desmond Tutu je rođen u jesen 1931. u Klerksdorpu, poljoprivrednom gradu jugozapadno od Johannesburga. Bio je bolesnjikavo dijete, sin školskog ravnatelja i sluškinje. Najprije se školovao za učitelja, a kasnije je postao anglikanski svećenik i jedan od najpoznatijih boraca protiv apartheida. Umro je u Cape Townu, dan nakon Božića i svega par tjedana nakon smrti posljednjeg predsjednika Južnoafričke Republike iz doba apartheida F.W. de Klerka.

Poznat je po žestokoj borbi protiv apartheida, politike rasne i ekonomske segregacije te diskriminacije koja je u Južnoj Africi trajala gotovo pola stoljeća. Bio je glasni pobornik sankcija režimu, zbog čega su ga napadali i prozivali kao agitatora i izdajnika. Za svoju kampanju nenasilnog suprotstavljanja apartheidu dobio je Nobelovu nagradu za mir 1984. godine. Dvije godine kasnije imenovan je nadbiskupom Cape Towna, poglavarom Anglikanske crkve u Južnoj Africi.

Dok su drugi borci protiv apartheida, poput Nelsona Mandele, godine provodili u zatvoru, Tutu je putovao i propovijedao, koristeći svoj položaj u Anglikanskoj crkvi i ugled koji u određenim krugovima u određenom vremenu ide uz Nobelovu nagradu. Držao se pritom dalje od Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), stranke koja je predvodila oslobodilački pokret. Odbijao je podržati oružanu borbu i bezuvjetno stati uz Mandelu.

Nakon prvih slobodnih izbora u zemlji 1994., novoizabrani predsjednik Mandela postavio je Tutua za predsjednika Komisije za istinu i pomirenje (TRC), čime su počele godine mučnih saslušanja o zločinima iz doba apartheida. Taj se angažman smatra vrhuncem Tutuove karijere kad je hvaljen zbog pionirskih napora u liječenju rana.

Brojni bivši i sadašnji svjetski vođe, od Dalai Lame do Baracka Obame, prisjetili su ga se ovih dana izjavama o njegovoj ulozi "moralnog kompasa" i "velikoj toplini i humoru". Pred kraj života Tutu je govorio da se njegov san o pravoj "duginoj naciji" tek treba ostvariti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više