>

novosti logo

Kronika Kronika

Odvojene komemoracije za žrtve ustaškog zločina u Sloboštini

Od stava da na komemoracijama nema slavljenja nećemo odstupati, kazao je Nikola Ivanović, predsjednik VSNM-a Požeško-slavonske županije

Ovogodišnje obilježavanje ustaškog masakra 1.368 Srba iz sela pod Papukom, kao i izbjeglih s Potkozarja proteklo je u znaku dviju odvojenih komemoracija. Podsjetimo, ustaše su 16. avgusta 1942. godine pobile i pobacale u pet bunara 1.165 žrtava s Potkozarja i 203 iz požeškog kraja.

Na samu godišnjicu masakra liturgiju u spaljenoj crkvi Sv. Nikole služio je episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom, nakon čega je održan pomen na grobištu. Skupu je prisustvovao veći broj potomaka žrtava i srpskih predstavnika, među kojima su bili saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i predsjednik VSNM-a Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

Istog dana komemoraciju je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege uz prisustvo delegacija antifašističkih udruga iz Zagreba, Vukovara, Petrinje, Pakraca-Lipika, Slatine i drugih mjesta, kao i organizacije boraca iz Bosanske Dubice. Tom prilikom izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić naglasio je da je nacionalna ideologija težila istrebljenju nekih naroda.

- Nažalost, i danas ima pokušaja relativiziranja zločina i veličanja počinitelja pri čemu se prešućuju negativne pojave u društvu - rekao je Fumić.

Prisutnima su se obratili i predsjednica Udruge Požega Kata Holjevac, kao i predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije Mitar Obradović. Nakon komemoracije nastavljeno je druženje u društvenom domu sela Podsreće uz muzički nastup grupe ‘Osmijeh’. U izjavi za Novosti Ivanović objašnjava zašto su za iste žrtve u istom selu održane dvije odvojene komemoracije.

- Na prvoj sjednici novog saziva VSNM-a donijeli smo službeni stav da na komemoracijama nema slavlja i fešti. To jednostavno nije dobra poruka. O tome smo razgovarali i s predstavnicima SPC-a i udruga antifašista na području županije, jer je naš cilj zajedničko obilježavanje stradanja. To smo postigli na nekim drugim komemoracijama za stradale na ovom području. U tom smo smislu spremni na kompromise, ali od stava da na komemoracijama nema slavljenja nećemo odstupati; smrt 1.368 ljudi nije razlog za slavlje - rekao je Ivanović, koji smatra da će do naredne komemoracije u Sloboštini biti postignut dogovor o zajedničkom i dostojanstvenom obilježavanju.

Uostalom, kaže on, ostale komemoracije organizirana za obilježavanje ‘krvavog avgusta’ prošle su bez slavlja kako su organizatori i tražili.

- Ovakva situacija uslovljena je političkim odnosima u županiji jer pojedini Srbi uz podršku SDP-a vide šansu da se za svoje ideje bore preko stradanja žrtava. Osim toga, manjinska vijeća na području Požega nisu bila aktivna i u želji da nekako okupe narod pokušavaju ga okupiti na ovakvim prilikama. I pored malih sredstava koje mi kao županijsko vijeće dobivamo, nastojat ćemo organizirati veselja i druženje preostalog naroda, ali komemoracije za to nisu mjesta ni prilike - zaključio je Ivanović.

1/1