Novosti

Politika

Oružje ne poznaje granice 

Ujedinjene nacije su, kako javlja federalna televizija iz Sarajeva, zatražile od stalnog predstavnika Srbije u ovoj organizaciji informaciju o tome da li je srpska firma Tehnoremont iz Temerina potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem Kaledom Šarifom, bivšim pomoćnikom ministra odbrane i šefom Libijske nacionalne garde

8k5y3b9n9rwdm98hehyakrk6v1a

Al-Kaida

Ujedinjene nacije su, kako javlja federalna televizija iz Sarajeva, zatražile od stalnog predstavnika Srbije u ovoj organizaciji informaciju o tome da li je srpska firma Tehnoremont iz Temerina potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem Kaledom Šarifom, bivšim pomoćnikom ministra odbrane i šefom Libijske nacionalne garde. Prema informaciji koju je proslijedio koordinator Panela eksperata za Libiju pri Vijeću sigurnosti UN-a Simon Dilloway, riječ je o naoružanju iz BiH, koje preko posredničkih firmi registriranih u Srbiji i Crnoj Gori završava u skladištima Al-Kaide. ‘Ukoliko je takav ugovor potpisan, željeli bismo doći do kopije tog dokumenta. Da li je bilo šta od materijala navedenih u certifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju. Ukoliko je do toga došlo, Panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji. Ako je došlo do isporuke, željeli bismo doći do informacija o načinu plaćanja, bankovnim podacima i brojevima računa korištenih za plaćanje’, stoji u pismu koje prenosi FTV. Isti izvor tvrdi da je, osim Tehnoremonta, Šarifu oružje izvozio i crnogorski Montenegro Defence Industry, koji je i ranije trgovao oružjem iz BiH. FTV tvrdi da to dokazuju tragovi novca iz 2010. godine između MDI-ja i firme Bosniaspecexport u vlasništvu Slobodana Tešića, poznatog švercera naoružanjem. MDI je državna firma koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme, veleprodajom, maloprodajom i poslovima inženjeringa.

Informacija Federalne televizije iz Bosne i Hercegovine da šverc oružja za Al-Kaidu navodno ide preko crnogorske države kompanije Montenegro Defence Industry (MDI) predstavlja potvrđenu dezinformaciju, rekao je za Radio slobodna Evropa direktor MDI-ja Zoran Damjanović. Damjanović kaže da je sve lako provjeriti i da ne postoji ni najmanja mogućnost bilo kakvog šverca oružja. RSE navodi i kako je crnogorsko tužiteljstvo najavilo da će ispitati da li je MDI bio posrednik u švercu oružja iz BiH. ‘Sve je to jedna bezobzirna igra, po mom mišljenju sa ciljem da se diskredituje jedna ozbiljna kompanija koja ima značajan udio u prometu naoružanja i vojne opreme u regionu. Posebno se ove situacije dešavaju kad se, bilo Crna Gora bilo MDI nalazi u nekim ozbiljnim događajima. U ovom slučaju primiče se pristupanje Crne Gore NATO-u, tu treba diskreditovati Crnu Goru i Vladinu firmu MDI. Treba je obrukati u očima NATO-država, čije vodeće članice daju pohvale MDI-ju za doprinos razvoju saradnje i kooperacije’, rekao je Damjanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više