Novosti

Politika

Osipanje ZDS povjerenstva

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje je vlada Andreja Plenkovića osnovala u ožujku kao alibi-reakciju na ustaški pozdrav u Jasenovcu, i dalje je lišeno smisla. To je u razgovoru za ‘Novosti’ otkrio jedan od dvadesetak članova ovoga tijela, nezadovoljan činjenicom da se njegovi članovi ‘još nisu maknuli s nulte točke’

Ysqf1r39l36gj0933b3nf1zptmj

Jasenovac (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje je vlada Andreja Plenkovića osnovala u ožujku kao alibi-reakciju na ustaški pozdrav u Jasenovcu, i dalje je lišeno smisla. To je u razgovoru za ‘Novosti’ otkrio jedan od dvadesetak članova ovoga tijela, nezadovoljan činjenicom da se njegovi članovi ‘još nisu maknuli s nulte točke’. Iako osnovano prije više od tri i pol mjeseca, u Povjerenstvu, uvjerava nas ovaj izvor, još nisu uspostavljeni ni osnovni uvjeti za rad.

- Plan je bio da se nalazimo barem jednom mjesečno u razdoblju od godinu dana. Održan je jedan jedini osnivački sastanak. Drugi, radni sastanak najavili su istoga dana, da bi potom bio odgođen - kaže nam izvor iz Povjerenstva.

Pored toga, članovi nikada nisu dobili nikakvu odluku Vlade o imenovanju, ne zna se kolika im je naknada za rad, ako će je uopće biti, niti je službeno utvrđen raspored sastanaka. Rad se, kako nam je rečeno, dosad ograničio isključivo na komunikaciju elektroničkom poštom među članovima. Između ostalog, zamoljeni su da, ako žele, napišu što misle o NDH i Jugoslaviji. Većina od dvadesetak članova, podsjetimo, nikada se profesionalno ni akademski nije bavila ovim povijesnim razdobljem.

Ove informacije dodatno potvrđuju da je ovo tijelo uspostavljeno isključivo zato kako bi Plenković prebacio političku odgovornost na struku i time izbjegao sukob s krajnjom desnicom, koji bi mogao izbiti zbog eventualnog micanja HOS-ove ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’. Potonji razlog i činjenica da se gotovo nitko od članova nije bavio ovim povijesnim razdobljem motivirali su povjesničara Hrvoja Klasića da odmah odbije poziv za sudjelovanje u ovom tijelu, pod obrazloženjem da politika nastoji upregnuti stručnjake kao alibi za svoje nečinjenje. Prije nekoliko dana iz Povjerenstva je istupio i profesor Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek, koji za ‘Novosti’ kaže kako je razlog za takvu odluku bio odlazak na studijsku godinu u inozemstvo.

- Zbog toga neću moći sudjelovati u daljnjem radu. Zahvalio sam se i poželio im svaku sreću - izjavio je Cipek, ne želeći previše razgovarati o dosadašnjem radu Povjerenstva.

Do zaključenja teksta nismo dobili komentar Vlade na tvrdnje naših izvora iz Povjerenstva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više