Novosti

Društvo

"Osjećamo se kao digitalni robovi"

Iako smo ispred Ubera došli u redovno radno vrijeme, danas ovdje nema nikoga. Ured je prazan, nitko se nije pojavio da razgovara s nama. Toliko o partnerstvu, kazala je Iva Filipović iz Sindikata radnika digitalnih platformi ispred sjedišta Ubera u Zagrebu

Large rsz 1img 20211018 101927

Ovo se sada događa s Uberom, ali se može dogoditi i s bilo kojom drugom digitalnom platformom, poručuju iz sindikata (foto I. Perić)

Zbog posljednjeg kašnjenja tjedne isplate vozačima Ubera, koja je trebala biti realizirana u utorak prošli tjedan kao i činjenica da Uber izbjegava bilo kakav kontakt sa svojim radnicima i radnicama, Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP) ovoga je vikenda pozvao na bojkot aplikacije, a danas su se okupili i ispred sjedišta Ubera Hrvatska, na Radničkoj cesti u Zagrebu.

- Novci su danas sjeli na naše račune, ali i dalje želimo poslati poruku Uberu. Zahtijevamo dijalog s njima, zahtijevamo pravi partnerski odnos. Ova danas situacija pokazuje da oni to ne žele. Iako smo ispred Ubera došli u njihovo redovno radno vrijeme, danas ovdje nema nikoga. Ured je prazan, nitko se nije pojavio da razgovara s nama. Toliko o partnerstvu – kazala je okupljenima ispred sjedišta Ubera Iva Filipović, glavna tajnica Sindikata radnika digitalnih platformi (SRDP).

Ovo nije prvi put da radnicima Ubera u Hrvatskoj kasne plaće. Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun prošloga tjedna u utorak pa su očekivali da će biti isplaćen do petka, pošto je takva praksa bila prethodnih nekoliko puta kad su kasnile isplate. Isplata je sjela tek danas, nakon vikenda u kojem su se radnici angažirali i pobunili preko medija.

- Kada se inače dogode neki problemi s aplikacijom, vozači dođu ovdje u sjedište gdje ih dočekaju studenti koji rade samo na osnovnim problemima s aplikacijom, a za ostale stvari vam kažu da će proslijediti upite nadležnim osobama. Te nadležne osobe nikad fizički ne vidite, a preko aplikacije vam ne žele dati njihov direktni kontakt i stižu vam samo automatizirani odgovori – objasnila je Filipović.

Poručila je da se radnici u odnosu s Uberom osjećaju kao digitalni robovi.

- Oni konstantno naglašavaju da smo njihovi partneri, a peru ruke od bilo kakve odgovornosti prema nama kada su u pitanju radnička prava. S druge strane, naglašavaju da su socijalno osviješteni i da brinu za svoje zajednice. Kako je onda moguće da uopće ne možemo stupiti s njima u kontakt? – rekla je Filipović.

Filipović je priopćila i kako je u bojkotu preko vikenda i jutros sudjelovalo dosta vozača, pa se svakako može reći da je poziv na akciju uspio. Jutros je puno manji broj vozača bio na cesti, što je vidljivo iz toga da se na vožnje čekalo i duplo duže i bile su duplo skuplje.

Istaknula je da će sindikat i dalje ohrabrivati radnike i radnice, ukazivati na nužnost udruživanja i borbe za bolje radne uvjete.

- Svjesni smo da postoji strah od sindikalnog udruživanja, ali bitno je da to nadiđemo. Ovo se sada događa s Uberom, ali se može dogoditi i s bilo kojom drugom digitalnom platformom. To su veliki problemi rada danas, zato se trebamo organizirati. Drago nam je što su nam podršku pružili i sindikati iz inozemstva koji su čuli za naš bojkot. Nastavit ćemo dalje sa sindikalnim organiziranjem – zaključila je Filipović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više