Novosti

Društvo

Uberizacija pod kaznom

Visoki prekršajni sud u Zagrebu kaznio poludivljeg taksi prijevoznika koji eksploatira radnu snagu: Time bi, da se poštuje zakon, saga o ‘taksiju za sve’ bila okončana, ali naravno da neće biti jer je ovdje zakon zadnja rupa na svirali pa se tumači kako kome u danom trenutku odgovora

8swlk8q6qvjc8vz6f8xblx3o51w

Sindikalisti u Čileu oduševljeni su dolaskom Ubera (foto Reuters/PIXSELL)

Vozači Ubera nisu imali potrebne licencije i vozili su neoznačene automobile u kojima nisu imali ugrađene taksimetre. Takvu presudu donio je Visoki prekršajni sud u Zagrebu odlučujući o žalbi Uberovih vozača na odluku splitskog Prekršajnog suda koji ih je također okrivio za nezakonito pružanje taksi usluga. Kako donosi Večernji list, sud je odrezao i kazne: u prvom sporu sa 10.000 kuna kažnjena je tvrtka i sa 1.800 odgovorna osoba, a u drugom kompanija sa 25.000 kuna, a odgovorna osoba sa 20.000 kuna.

Time bi, da se poštuje zakon, saga o ‘taksiju za sve’ bila okončana, ali naravno da neće biti jer je ovdje zakon zadnja rupa na svirali pa se tumači kako kome u danom trenutku odgovora. Donošenje novog zakona kojim bi se regulirala taksi djelatnost, uključujući i sve tehnološke mogućnosti koje nudi, bilo je predviđeno do kraja prošle godine, ali je negdje usput zapelo, tako da se sada očekuje do početka turističke sezone. Pa kad bude…

Dotad će Uber i dalje taksirati po Hrvatskoj glumeći da njihovi ‘partneri’ ne taksiraju, nego da ‘pružaju uslugu najma vozača s vozilom’. Posebno su bile inspirativne žalbe kojima Visoki prekršajni sud nije povjerovao, a u kojima su okrivljeni tvrdili da su obavljali poseban prijevoz. ‘Poseban’ je u ovom slučaju značio naplaćenu vožnju od Splita do zračne luke za koju bi putnici dobili i račun. Da pojasnimo, zakonski je reguliran ‘poseban linijski prijevoz’, ali s obzirom na to da se on odnosi na prijevoz samo određene skupine putnika, poput učenika, radnika i osoba s tjelesnim teškoćama, jasno je da u njih ne spadaju korisnici Uberovih usluga.

Drugi pokušaj obrane još je kreativniji. Uberovci su sud uvjeravali da ne obavljaju javni prijevoz jer da njihova usluga nije dostupna svima niti je može ugovoriti svaka osoba. Sudac nije povjerovao u ovaj ekskluzivitet u koji bi, očito, trebala spadati Uberova aplikacija. Nju može skinuti tko god poželi, baš kao i nazvati obični taksi ili ga još jednostavnije zaustaviti na cesti.

Iz Ubera, očekivano, presude ne žele komentirati niti su se mediji previše trsili oko toga. Važniji su Uberovi oglasi i širenje tržišno-fundamentalističke ideologije od činjenice da je sada i sudski utvrđeno da Uber već duže od dvije godine funkcionira s one strane hrvatskih zakona. A ako vam se Uber ipak sviđa, budite mirni jer puno veće i uređenije države još traže način kako da ih spriječe u kršenju zakona. Kaznama u tome ne uspijevaju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više