>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Oslobodioci Karlovca

75. godišnjica formiranja Karlovačke udarne brigade u mjestu kraj Ozlja: Ova partizanska jedinica oslobodila je Karlovac, samo jedan dan prije kapitulacije Njemačke

Osnivanje Karlovačke udarne brigade, 5. ožujka 1944. godine ovdje u Svetičkom Hrašću, znači da je tadašnje vodstvo izabralo pravac i osiguralo mjesto uz pobjedničku vojsku, izabralo antifašističko opredjeljenje koje je danas temeljna tekovina svih evropskih država - rekla je Biserka Vranić, bivša saborska zastupnica SDP-a i bivša gradonačelnica Ozlja, prilikom obilježavanja 75. godišnjice formiranja ove slavne brigade.

U vrijeme NOR-a na području djelovanja, dodala je ona, izvedeno je preko 70 diverzantskih borbenih akcija u kojima je dignuto u zrak 18 neprijateljskih vlakova i niz drugih objekata od velike važnosti za neprijatelja.

Brigada je nastala iz Karlovačkog partizanskog odreda, od kojih je 540 ušlo u sastav novoformirane brigade. Brigada je osiguravala bokove Drugoj i Trećoj armiji u borbama za oslobođenje Karlovca, Duge Rese, Ozlja i ostalih mjesta na putu za Zagreb da bi 6. maja 1945. godine, samo jedan dan prije kapitulacije Njemačke, trijumfalno ušla u Karlovac. Borbeni put brigade je trajao 15 mjeseci, a potom je brigada uključena u sastav 34 udarne divizije na Žumberku. Početkom aprila 1944. godine brigada je popunjena sa 280 novih boraca iz Istre, a nakon proglašene amnestije u brigadu se priključuju i pripadnici domobranskih jedinica. Brigada je odlikovana s više najvećih državnih odlikovanja.

Uz Milana Travnikara, predsjednika antifašista iz susjedne Slovenije i Sulejmana Muhamedagića, jedinog živućeg borca NOR-a u Velikoj Kladuši, proslavi je prisustvovalo više od stotinu građana Ozlja, Svetičkog Hrašća, Karlovca i Zagreba te Ivo Goldstein čiji je otac Slavko bio borac ove brigade, Poseban aplauz, iako nije bio prisutan zbog bolesti, dobio je još jedini živući pripadnik brigade Mijo Fudurić (99), o kome su Novosti prije par godina objavile opširniji tekst.

- Moj je otac bio borac ove brigade, a u partizane je došao 1942. godine. Dvije godine je bio u različitim jedinicama, od Primorsko-goranskih do drugih odreda da bi završio kao sekretar jedne od četa u Karlovačkoj brigadi. Mnogo mi je pričao o tim danima. Ovaj kraj je također bio partizanski. Mnogo mladih Karlovčana je bilo u ovoj brigadi. Užasno mi je žao što nitko od lokalnih i županijskih vlasti nije došao na ovu proslavu, a tako nešto ne naprosto nikada ne smije dogoditi jer se zna tko je bio na krivoj, a tko na pravoj strani - rekao je Ivo Goldstein.

1/1