Novosti

Politika

Ostat će Slobodna

Na zahtjev Radničkog vijeća Slobodne Dalmacije, Trgovački sud u Splitu je početkom kolovoza odbio pripojiti tu tvrtku matičnoj Hanza mediji d.o.o

55cp3346ss3zkvyow10xliqka5r

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na zahtjev Radničkog vijeća Slobodne Dalmacije, Trgovački sud u Splitu je početkom kolovoza odbio pripojiti tu tvrtku matičnoj Hanza mediji d.o.o. Naime, zahtjev Slobodne Dalmacije d.d. za upis pripajanja u sudski registar podnesen je 26. srpnja 2018., pune dvije godine nakon potpisa ugovora o prelasku te tvrtke pod Hanza mediju.

Podsjetimo, pripajanje svih tvrtki koje djeluju u sklopu Hanze predviđeno je u predstečajnoj nagodbi od 2014., koju ju je potvrdio Trgovački sud u rujnu iste godine. Njome je dogovoren jedinstven model restrukturiranja i namirivanja dugovanja prema vjerovnicima. Mjere za restrukturiranje i sanaciju, koje su tada prihvaćene od strane suda i vjerovnika, podrazumijevale su pripajanje svih povezanih društava matici, smanjenje postojećeg broja zaposlenih te fokus na zadržavanju kvalitete proizvoda s rokom do 2018.

Radničko vijeće Slobodne Dalmacije, tvrtke koja danas broji preko 280 zaposlenih, u svojoj predstavci navelo je kako zakonom propisano savjetovanje nije provedeno. ‘S obzirom da je Radničko vijeće (odnosno tada sindikalni povjerenik u ulozi RV) tek 13. srpnja 2018., dakle nakon više od dvije godine otkad je potpisan ugovor o pripajanju, dobilo obavijest o (…) prijenosu ugovora o radu na novog poslodavca, napominjemo kako nikada nije provedeno savjetovanje vezano za pripajanje Slobodne Dalmacije d.d. Hanza Mediji sukladno čl. 150 Zakona o radu. Iz navedenog je vidljivo da je ugovor o pripajanju donesen prije savjetovanja s radničkim vijećem čime je narušen postupak pripajanja i prava radnika. U tom slučaju (…) povrijeđena su zakonska prava radnika’, stoji u predstavci.

Sud pod presjedanjem Joze Ćalete je u roku od dva tjedna dao za pravo Radničkom vijeću te je pripajanje bez spomenutih konzultacija proglasio ništetnim, a zahtjev za upis u registar neosnovanim. Čelnici Slobodne Dalmacije na ovo rješenje imaju pravo žalbe u roku od osam dana. Uz to, novi Pravilnik o radu, prema kojem se značajno smanjuju prava zaposlenih, trebao bi uskoro stupiti na snagu unatoč tome što nije dobio suglasnost Radničkog vijeća.

- Ne možemo komentirati još uvijek nepravomoćno sudsko rješenje. Možemo samo istaknuti da Radničko vijeće u okviru svojih ovlasti poduzima određene korake u zaštiti prava radnika - izjavila je u ime Radničkog vijeća novinarka Ljubica Vuko.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više