Novosti

Politika

‘Osunčana mjesta’ na Dotrščini

Memorijalnom umjetničkom intervencijom osječki umjetnik Zoran Pavelić odat će počast žrtvama fašizma u subotu, 23. rujna, u 11.30 sati, u Spomen-parku Dotrščina na mjestu najvećeg masovnog zločina u Zagrebu

Performans osječkog umjetnika Zorana Pavelića, pod nazivom ‘Osunčana mjesta’, u čast žrtava fašizma bit će izveden u subotu, 23. rujna u 11.30 sati na glavnom ulazu u Spomen-park Dotrščina. I ovogodišnja memorijalna umjetnička intervencija, u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina, održava se na mjestu najvećeg masovnog zločina u povijesti glavnog grada Hrvatske i jednom od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u zemlji.

Podsjetimo, za vrijeme fašističke okupacije Hrvatske, od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg Spomen-parka Dotrščina ubijeno je na hiljade ljudi iz Zagreba i okolice. Od 2012. godine, u okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, u tom se zagrebačkom parku izvode godišnje memorijalne intervencije u čast žrtava fašizma, a povodom Svjetskog dana mira. Temeljni cilj projekta je vraćanje Dotrščine u kolektivnu memoriju.

Performans ‘Osunčana mjesta’, odabran je na javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina, a njime će autor u intervenciji, koja će uključiti i posjetitelje parka, koristiti igru svjetla i sjene, kako bi na simboličan način odala počast onima koji su možda na tim istim mjestima stajali dok su tragično stradali. Ovogodišnja memorijalna intervencija provodi se u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Inače, rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2017. godini podržan je i donacijama Melite Jureše McDonald i Dereka McDonalda

Ovom prigodom Virtualni muzej Dotrščina ponovit će inicijativu za obnovu kamenog natpisa na ulazu u ovaj Spomen park, uništenog 1990-ih godina. Prema riječima Saše Šimprage, autora projekta Virtualni muzej Dotrščina, tražit će i obnovu spomenika, koji je izradio kipar Stevan Luketić. Na Dotrščini su dosad obnovljena dva spomenika, jedan od ‘kristala’ kipara Vojina Bakića, te spomenik Branka Ružića. Također, tražit će postavljanje informativne karte na ulazu u park, smjerokaze u njemu, kao i dodatne klupe uz šetnice i punkt s besplatnom pitkom vodom, jer ovaj najveći zagrebački park je ujedno i popularna rekreacijska zona.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više