Novosti

Društvo

Otkup za neke

Dio nakladnika i knjižara nezadovoljan prvom rundom otkupa knjiga: Ministarstvo kulture do sada je iskoristilo 7,3 milijuna kuna za otkup knjiga za knjižnice, pri čemu je nekim izdavačima otkupljen maksimalan broj primjeraka knjiga, dok su drugi ostali kratkih rukava

50qygeyh7wtbrsyvb9s3m0efcna

U Ministarstvu kulture je održan sastanak s nakladnicima i knjižarima (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Na putu smo da stignemo na put izlaska iz recesije – čuvena je rečenica koju je prije sedam godina izrekla kratkotrajna premijerka Jadranka Kosor, a koja se sasvim sigurno može citirati nakon sastanka Zajednice nakladnika i knjižara s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek održanog u utorak, 20. juna, o rezultatima otkupa knjiga za knjižnice.

- Pronašli smo put da dođemo do rješenja - izjavio nam je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice, nakon dvosatnog sastanka na kojem je sudjelovalo petnaestak ljudi, ravnomjerno podijeljenih između nakladnika, knjižara i države.

U pitanju je 7,3 milijuna kuna, koliko je Ministarstvo nedavnom odlukom iskoristilo za otkup knjiga za knjižnice. A tu ima svega, što je bio i povod da se Zajednica okupi i pokuša spasiti što se spasiti može, jer je državi – čitaj Ministarstvu – preostalo još pet milijuna kuna, koje će do kraja godine iskoristiti za istu svrhu.

S jedne strane bili su predstavnici nakladnika i knjižara (od Verbuma preko Disputa do Antibarbarusa), a s druge državni tajnik, kompletna ekipa zadužena za knjigu, plus dvoje iz Vijeća koje o otkupu odlučuje, i onda jedan zadužen za dječju knjigu i na kraju, ili na početku, ministrica Obuljen Koržinek.

U čemu je problem? Tih 7,3 milijuna kuna prilično je neravnopravno podijeljeno između nekoliko izdavača koji su prilično dobro prošli s obzirom na to da im je država otkupila maksimalan broj primjeraka knjiga i onih drugih koji su iz ove priče izišli kratkih rukava. Upravo je to bila jedna od glavnih tema razgovora u Ministarstvu, koji bi, a to je službeni stav Zajednice, u idućih tjedan dana trebali dovesti do rješenja što bi zadovoljilo i nakladnike, i knjižare, i državu, odnosno trenutačni sastav u Ministarstvu koji odlučuje o raspodjeli novca. Iz popisa je jasno tko je zadovoljan: Školska knjiga i Fraktura prošle su izvanredno, a samo slijepac ne bi primijetio činjenicu da su neke zbirke poezije, umjesto po uobičajenoj cijeni od 50 do 60 kuna, otkupljivane po 110 do 120 kuna.

- Ne bih komentirao prvu rundu otkupa, ali nadam se da će se do kraja godine puno toga promijeniti s obzirom na to da imamo određeni nesrazmjer u otkupu knjiga za narodne knjižnice između kvantitete i kvalitete - kaže Nejašmić.

Cilj je, kako nam je rekao Nejašmić, pronaći najmanje loš način otkupa koji bi zadovoljio i nakladnike i knjižare, kao i državu i knjižnice. U prvom se otkupu to nije postiglo, što posebno vrijedi za zanemarene knjige s područja znanosti i publicistike, koje su u lipanjskom otkupu u potpunosti zanemarene.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više