Novosti

Društvo

Pad Alijanse

Akademska radna grupa Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust nastavit će dalje bez istaknutih hrvatskih članova, nakon što su iz tog tijela deložirani umirovljena kustosica Spomen područja Jasenovac Nataša Mataušić i povjesničar Ivo Goldstein

Large intrigator  dragan

(foto Wikipedia)

Akademska radna grupa Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust (IHRA) nastavit će dalje bez svojih istaknutih hrvatskih članova, nakon što su iz tog tijela deložirani umirovljena kustosica i bivša predsjednica Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac Nataša Mataušić i povjesničar Ivo Goldstein. Razvidno je to iz podataka s internetske stranice Alijanse, u čijem je sastavu inače 35 država članica, gdje je objavljen popis novih članova, među kojima nedostaju imena gore spomenutih iz hrvatskog izaslanstva.

- Nema dakle Ive Goldsteina, ali ni kolegice Rajke Bućin, članice radne skupine za komunikaciju koja je nedavno i službeno ukinuta kao radna skupina IHRA-e, ni mene - potvrdila je Novostima Nataša Mataušić.

Naša sugovornica je donedavno bila članica Memorials and Museum Working Groupa (MMGW) koju čine predstavnici, uglavnom povjesničari i muzealci, memorijalnih muzeja i muzeja koji se bave temama Holokausta, genocida, ratnih zločina i njihovom memorijalizacijom te kulturom sjećanja, odnosno prezentacijama na autentičnim mjestima ili u muzejima. Istovremeno kao članica uredničkog tima Editorial Board – Međunarodne radne skupine za izradu novog nacionalnog postava u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, Mataušić je dvaput prezentirala rad naše skupine: 2014. na sastanku MMGW-a u Torontu i 2015. na plenarnoj sjednici IHRA-e u Manchesteru s kolegicom Olgom Manojlović Pintar iz Srbije.

Potvrdu da je razriješena članstva Mataušić nije dobila. Inače, članove u spomenuto tijelo imenuju Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo kulture i medija, pa u njima valja tražiti razloge. Mataušić je svojedobno imenovala bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Stoga ne želi spekulirati o tome što se krije iza njene priče, ističe tek da je razrješenje Ive Goldsteina nepravedno i beskorisno.

- Zasigurno je riječ o jednom od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj za sve teme kojima se IHRA bavi. Uostalom, upravo je Goldstein prvi lobirao među kolegama iz Akademske radne skupine čiji je bio član da Hrvatska sljedeće godine bude domaćin plenarnim sjednicama IHRA-e - ističe Mataušić.

Prema zasad neslužbenim informacijama, nakon izmjena članova povjesničar Goran Hutinec povukao se iz članstva u IHRA-i.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više