>

novosti logo

Društvo Društvo

Paneniću, ode ti voz

Mađari su slanjem nafte u Rijeku pokazali zube i testiraju granice nečijeg strpljenja. Borba se nastavlja - kaže sisački sindikalist Predrag Sekulić

Ukupno 600 tona sirove nafte, koja se cijeloga ljeta taložila u prihvatnim Ininim rezervoarima u Graberju Ivanićkom kraj Ivanić Grada, pod okriljem je noći, na Dan neovisnosti junačke nam države, u trenutku dok se Vlada stidno i u samoći konstituirala, konačno transportirano vagonima u Rijeku i tamošnju rafineriju.

Bilo je samo pitanje dana kad će nafta zaobići Sisak i ‘prirodnim’ tokom profita skrenuti prema Rijeci: mađarski je MOL, većinski vlasnik Ine, diverziju ove vrste najavio još ljetos, putem pisma Bengta Oldsberga, izvršnog direktora sektora Rafinerije i marketinga u Ini, što su ozbiljno shvatili samo članovi Stožera za obranu Sisačke rafinerije i tamošnji sindikat Nova solidarnost. Radnici u Sisku već duže vrijeme upozoravaju da je mađarskom MOL-u u tržišnom interesu potpuno ignoriranje i potom zatvaranje Sisačke rafinerije, pa je najnovija akcija pod pokroviteljstvom mađarskog dijela uprave Ine još jedan korak ka tom cilju.

Zahvaljujući sisačkim radnicima, nakratko se ljetos probudio i ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je potom čelnim ljudima Ine poručio da je planiranje transporta nafte iz Siska u Rijeku neprihvatljivo prije nego što se o tome razgovara te da izvršni direktor ne može donositi odluke mimo Nadzornog odbora i uprave Ine u kojoj sjede i tri hrvatska člana. Oni su na sjednici uprave Ine u kolovozu odbili glasati o pretvaranje Sisačke rafinerije u distributivno-logistički centar.

Naivno je ovdje povjerovati da je Šveđanin Oldsberg donio odluku mimo odobrenja predsjednika uprave Ine Zoltána Áldota, koji inače ne propušta priliku servirati javnosti informaciju kako Sisačka rafinerija posluje s gubicima, što radnici oštro opovrgavaju i iznose svoje (službene) podatke o lanjskoj neto dobiti od čak 40 milijuna dolara.

I dok ministar Panenić opet spava, vagoni s naftom prolaze ispred njegova ureda. Kaže da nije dobio pravovremenu informaciju o utakanju nafte u cisterne, da je za to saznao tek kad je došla do rafinerije u Rijeci. A nafta je, podsjećamo, već tri mjeseca pohranjena u posebnim vagonima u Graberju Ivanićkom, otkuda je samo čekala zeleno svjetlo za pokret. Ministar je najavio da će zahtijevati očitovanje MOL-a. Iz Ine su poručili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija s ciljem povećanja fleksibilnosti. Pa neka se ministar misli što to znači.

Nezadovoljstvo učinkovitošću ministra i državnih institucija mogli bi komotno izraziti radnici u Sisku. Stožer za obranu rafinerije održao je hitan sastanak na kojem je odlučeno da će o svemu, a prije svega o posljednjim radnjama, obavijestiti predsjednicu države i premijera, čim se Vlada konstituira. Također, radnici u Sisku očekuju da se u cijelu priču aktivnije uključe i pravosudni organi, prije svega Državno odvjetništvo. Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost, kazao je za ‘Novosti’ da je očito da mađarska strana ne poštuje institucije hrvatske vlasti, jer Áldot je, prema njihovim podacima, dao usmeni nalog jednom logističaru da uputi naftu željeznicom u Rijeku.

- Hrvatske vlasti trebale su, a nisu, odlučnije reagirati u ovom slučaju. Očito je da su Mađari ovim činom pokazali zube i da testiraju granice nečijeg strpljenja. Borba se nastavlja, kao i naša proizvodnja za desetak dana - kazao je Sekulić, koji je zbog svojih sindikalnih aktivnosti zaradio opomenu pred otkaz koje se, kaže, nimalo ne boji.

Kako bi naše institucije priču oko Ine konačno shvatile ozbiljno, valjalo bi im s ovog mjesta uputiti još jedno upozorenje, ovaj put inspirirano poznatom filmskom replikom: ‘Sve može da propadne, samo je nafta siguran posao.’

1/1